Dementerenden op de catwalk – een unieke circulaire art-fashionshow
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Teun Toebes

De 21-jarige verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes en de 20-jarige modeontwerpster Babette van Rijthoven organiseren samen een uniek evenement: een circulaire art-fashionshow met dementerenden in de hoofdrol. Zij zijn namelijk de modellen op de catwalk die kleding showen met daarin elementen van hun eigen levensverhalen. Kleding, speciaal voor de modellen door Babette ontworpen, en afkomstig van overleden mensen met dementie. En dit allemaal op een podium met als decor de prachtige voormalige Augustijnenkerk in Eindhoven. De show is 23 maart a.s. van 15.00 tot 16.00 gratis te volgen in een webinar vanaf computer, tablet of telefoon. Vooraf inschrijven is daarvoor noodzakelijk en dit kan via www.s-teun.nl

Teun Toebes uit Best (bij Eindhoven) is een zorgverlener in hart en nieren. Hij woont in een verpleeghuis, samen met mensen met dementie. Is afgestudeerd hbo-verpleegkundige en werkt in de ouderenzorg. Hij zet zich op zijn eigen wijze in voor mensen met dementie. Vanuit zijn stichting ‘sTeun en toeverlaat’ creëert hij in verschillende vormen geluksmomenten voor mensen met dementie om ze daarmee in positieve zin te prikkelen. Voor deze activiteit won hij meerdere awards en werd twee jaar geleden door de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant uitgeroepen tot Brabander van het Jaar. Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte ontving hem om hem te complimenteren met zijn inzet voor dementerende ouderen.  
Babette van Rijthoven woont in Oirschot (bij Eindhoven) en was als kind al gefascineerd door mode. Na de middelbare school was de keuze dan ook snel gemaakt: de opleiding Fashion Design aan het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Tilburg. Vorig jaar rondde ze deze studie af. Momenteel volgt ze de opleiding Journalistiek “omdat naast mode taal ook echt wel mijn ding is.”

Een uitgestelde Oud en Nieuw-viering

Teun Toebes ziet de feestelijke art-fashionshow op 23 maart a.s. als een uitgestelde OUD en NIEUW-viering.  Tijdens de show staan de verhalen van de mensen met dementie weliswaar in de kleding centraal, maar de kunstcreaties van Babette worden afgewisseld met beeld en muziek. Zo zijn er optredens van DJ Je Moeder uit Amsterdam en de bekende Nederlandse operazangeres Francis van Broekhuizen.

“Mensen met dementie zijn meer dan een diagnose en dat laten we zien.”

Teun Toebes over de Oud en Nieuw-viering met een modeshow: “Dementie is confronterend en ontwapenend. En elke dag weer leer ik van de mensen met wie ik samenwoon, in een verpleeghuis. Mensen zijn meer dan een diagnose en dat laten we zien tijdens deze spectaculaire liveshow.”
De levensverhalen die de dementerende modellen zelf tegen Teun hebben verteld, zijn door Babette in creaties verwerkt. Teun: “We willen de kijkers inspireren vanuit de eigen levensverhalen van mensen met dementie. Zij staan in het middelpunt! De show is een divers aanbod van creativiteit, beeld en geluid.”

“Oude kleding herleeft in nieuwe tijden.”

Babette over de art-fashionshow met OUD en NIEUW: “Oude kleding herleeft in nieuwe tijden en zoveel actuele thema’s raken elkaar, namelijk de maatschappelijke relevantie van dementie op de eerste plaats. Maar ook een stuk cultuur en het verkleinen van onze ecologische footprint door hergebruik. Bovendien worden studenten van de mbo-modevakschool van Eindhoven betrokken bij het uitvoeringsproces, waardoor ook onderwijs een rol krijgt. Het is mooi dat ik daar op deze manier een bijdrage en betekenis aan kan geven.”

De show is bedoeld voor (familieleden van) mensen met dementie, zorgmedewerkers, kunst- en modeliefhebbers, jongeren en iedereen die dit initiatief van Teun en Babette een warm hart toedraagt

Lees ook Student verpleegkunde Teun Toebes (21) wint prijs voor zijn geluksmomenten aan de dementerende mens

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten