Switch naar hernieuwbare energie werpt vruchten af in Europa
bron: IPS - Afbeelding van Peter H via Pixabay

Het toegenomen gebruik van groene stroom in de Europese Unie heeft niet alleen voordelen voor het klimaat: ook de lucht-, bodem- en waterkwaliteit profiteren ervan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA).

In de hele Europese Unie heeft de verschuiving naar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen, windenergie en biomassa de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderd tussen 2005 en 2018, stelt het agentschap, en dat is goed nieuws voor het klimaat.

Maar ook in andere onderzochte categorieën heeft de overschakeling naar hernieuwbare elektriciteitsbronnen geleid tot duidelijke verbeteringen. Over de hele levenscyclus scoren hernieuwbare energiebronnen beter wat betreft uitstoot van fijnstof, bijdrage aan eutrofiëring van waterlopen of verzuring van de bodem.

Landgebruik

In twee categorieën, ecotoxiciteit en landgebruik, nam de impact licht toe. Het agentschap merkt op dat betere monitoring en gerichte acties kunnen helpen om die nadelige effecten te minimaliseren. Zo kan beter gelet worden op productieprocessen en de afkomst van materialen (met name in het geval van zonnepanelen en biobrandstoffen). Naarmate hernieuwbare energie een steeds grotere rol speelt in de elektriciteitsproductie, moeten ook belangrijke afwegingen gemaakt worden over hun effect op specifieke habitats en ecosystemen.

Uit de cijfers blijkt nog dat fossiele brandstoffen met 38 procent nog steeds de belangrijkste bron van elektriciteit zijn. De stroomproductie is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale Europese uitstoot en blijft een belangrijke bron van verzuring, eutrofiëring en ozonvervuiling.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten