Duivenpil doet Leuvense duivenpopulatie krimpen met 57%
bron: Stad Leuven - foto: ©Layla Aerts

Sinds juli 2019 zet de stad Leuven duiven aan de pil, een diervriendelijke manier om de duivenpopulatie in de stad in te perken. De eerste resultaten zijn ondertussen bekend en zijn veelbelovend. In het afgelopen anderhalf jaar is de duivenpopulatie op de vier locaties waar voederbakken staan en de populatie gemonitord wordt, gedaald met maar liefst 57%. De stad verwacht dat het aantal duiven nog zal dalen, maar herhaalt tegelijkertijd haar oproep om de dieren niet te voederen.

De stad Leuven test sinds juli 2019 een nieuwe methode uit om de duivenpopulatie in te perken, de zogenaamde duivenpil. Het is een diergeneesmiddel dat dieren gezond houdt maar ook onvruchtbaar maakt. 

“Duiven maken deel uit van het stadsbeeld, en dat moet zo blijven. Maar op sommige plaatsen zijn ze met te veel. In die buurten ervaren Leuvenaars vooral schade door de uitwerpselen van de dieren, onder andere op blauwe steen, marmer en kalksteen. Daarom zijn we heel blij dat ons experiment met de duivenpil zo’n goede resultaten afwerpt. De duivenpopulatie is gemiddeld op de vier locaties met maar liefst 57% gedaald”, vertelt schepen van stadsreiniging en dierenwelzijn Thomas Van Oppens. “Het effect is het grootst aan het station. Daar is de populatie op anderhalf jaar tijd gedaald met maar liefst 69%.”

Vijfde voederlocatie

Er staan voederbakken in de omgeving van het station, het Sluispark, museum M/Ladeuzeplein en het Vriezenhof. Die plaatsen zijn weloverwogen gekozen. In september 2020 kwam daar nog een vijfde locatie bij, namelijk het dak van het Cera-gebouw in de Muntstraat. Hiermee worden de belangrijkste populaties in het centrum afgedekt.

Bert Craps, directeur bij Cera, bevestigt : “Cera helpt graag mee door het dak van het Raiffeisengebouw in het historisch stadscentrum beschikbaar te stellen en zo dit project alle kansen op slagen te geven.”

De voederbakken zijn voorgeprogrammeerd om op welbepaalde tijdstippen volautomatisch maïskorrels rond te strooien. De duiven eten het meteen op, tot er niets meer overblijft. Op die manier trekken we geen ratten aan. 

Gelieve niet te voederen

“We blijven de populatie monitoren en verwachten de komende maanden nog een verdere daling. We merken trouwens dat heel wat steden met veel interesse naar ons experiment kijken. Sommigen hebben in tussentijd ons voorbeeld gevolgd”, aldus Van Oppens. Om het project te doen slagen, herhaalt de stad echter met aandrang haar oproep om duiven niet te voederen. “Sowieso is brood eigenlijk al niet gezond voor die dieren. Maar het kan ook nefast zijn voor ons programma. We voederen de duiven op vaste plaatsen en op vaste momenten. Als de duiven ergens anders voedsel vinden, dan komen ze niet meer naar onze voederplekken.”

Diervriendelijk anticonceptiemiddel

De duivenpil is een diergeneesmiddel dat bestaat uit maïskorrels met daarover een laagje nicarbazine, het diergeneeskundig middel R-12. Hierdoor vervormt het vlies tussen het eiwit en het eigeel en wordt bevruchting onmogelijk. “Het geneesmiddel is onschadelijk voor de duiven. Het gaat om een medicijn dat zelfs een positieve impact heeft op de gezondheid van de duiven. De methode is ook niet gevaarlijk voor andere dieren en mensen”, benadrukt Van Oppens. Bovendien zijn er weinig andere dieren die van de korrels eten, omdat het niet tot hun natuurlijk dieet behoort en de korrels buiten hun bereik blijven. Het effect van het geneesmiddel is slechts tijdelijk. Als de duiven meerdere dagen zouden stoppen met dit voer te eten, worden ze opnieuw vruchtbaar.

De methode is volgens dierenrechtenorganisatie GAIA één van de meest diervriendelijke manieren om overlast van duiven te beperken. Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Dit zijn zeer positieve resultaten. Ik feliciteer de stad Leuven dan ook met haar diervriendelijke aanpak van de stadsduiven en hoop dat veel andere steden en gemeenten dit goede voorbeeld zullen volgen. Op deze manier kan de stad de duivenpopulatie op een diervriendelijke én efficiënte manier onder controle houden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten