Eerste “river skimmer” in België haalt plastic uit dok in Antwerpen
bron: IPS

In Merksem bij Antwerpen is vandaag (woensdag) de eerste “River Skimmer” gelanceerd, een apparaat dat plastic opruimt uit rivierwater.

Jaarlijks belandt er zo’n 8 miljard kilogram afval in de oceanen, grotendeels via rivieren. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop door een toegenomen gebruik van mondmaskers, handschoenen en voedselverpakkingen.

De Belgische organisatie River Cleanup werkt al jaren aan schonere rivieren, onder meer door opruimacties met vrijwilligers te organiseren en bedrijven te sensibiliseren. Nu zet het ook in op technologische oplossingen: vandaag is de eerste “River Skimmer” in België gelanceerd, aan de Oostkaai in Merksem.

Zwembad

Het apparaat ruimt 24 uur per dag, 7 dagen op 7 drijvend afval op. Het werkt net zoals een zwembadskimmer en zuigt het afval via openingen naar binnen. Daar zorgt de continue instroom van water voor een draaikolk, waardoor het afval niet kan ontsnappen. De skimmer zuivert 500 liter water per minuut, goed voor 800 kubieke meter per dag, of iets minder dan 300.000 kubieke meter per jaar.

“De combinatie van mens en technologie is een krachtige manier om dit probleem aan te pakken”, zegt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup. Waar het handmatig opruimen van zwerfvuil vooral het bewustzijn verhoogt en een impact heeft op wat we kopen en verbruiken, is de inzet van technologie vooral gericht op het zo efficiënt mogelijk inzamelen van zwerfvuil, op een continue manier.

De skimmer in het dok in Merksem wordt nu enkele maanden getest. River Cleanup praat al met het agentschap de Vlaamse Waterweg over twee andere locaties: aan het MAS in Antwerpen en Dok-Noord in Gent.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten