Hartaandoeningen: voorkomen is beter dan genezen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto silviarita via Pixabay

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft samen met het Nederlands Hart Netwerk een webapp met een leefstijlprogramma ontwikkeld, die mensenmet een verhoogd risico op hartaandoeningen helpt hun levensstijl te verbeteren. De webapp wordt gratis aangeboden op nhn.samengezond.app of in de appstore (voor een tablet of smartphone) met de naam ‘samengezond.’ Het leefstijlprogramma is ontwikkeld door huisartsen en vier ziekenhuizen in de regio zuidoost-Noord-Brabant. Wetenschappers van de TU/e gebruiken de data die de app genereert om het programma verder te ontwikkelen. TU/e-hoogleraar en  ziekenhuiscardioloog Lukas Dekker: “Voorkomen is de ultieme behandeling voor veel potentiële hart- en vaatpatiënten. Er is een oud gezegde: ‘voorkomen is beter dan genezen.’

De webapp wordt door het Nederlands Hart Netwerk gratis ter beschikking gesteld. “Elke deelnemer stelt zijn eigen doelen binnen het programma. Als je in één dag 100 meter kunt lopen, daagt het programma je uit om elke keer letterlijk een stap verder te gaan”, legt TU/e-universitair hoofddocent en cardioloog in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven, Hareld Kemps, uit . “Door motiverende boodschappen en lifestyle-uitdagingen activeren we mensen om in beweging te komen en vooral om in beweging te blijven”. “Wetenschappers onderzoeken hoe mensen te helpen hun levensstijl te verbeteren.”

De meerwaarde van dit project zit in de samenstelling van de deelnemers. Het Nederlands Hart Netwerk is de drijvende kracht achter het programma. Huisartsen, ambulancediensten en de vier ziekenhuizen bundelen met succes hun krachten in dit netwerk om de hartzorg in de regio te verbeteren. “Omdat wetenschappers van de TU/e nu meedoen aan dit project, is er een enorm potentieel”, zegt Lukas Dekker. “Deze wetenschappers onderzoeken hoe we mensen kunnen helpen hun levensstijl te verbeteren.” Ook Hareld Kemps is enthousiast over de samenwerking: “Alle ingrediënten zijn aanwezig om dit programma tot een succes te maken met hopelijk het belangrijkste resultaat: een betere gezondheid van de mensen in Zuidoost-Brabant”.

Het behoeft geen betoog dat de inbreng van deelnemers bij dit experiment belangrijk is: hoe ervaren zij het nut en nut van zo’n programma en welke voordelen kunnen hieruit worden gehaald? Kemps: “Met deze informatie gaan we door met het ontwikkelen van het programma om te komen tot een leefstijlveranderingsprogramma dat is geoptimaliseerd voor patiënten.”

Door gezond te leven is een groot deel van hart- en vaatziekten te voorkomen

Ongeveer anderhalf miljoen mensen in Nederland leven met hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn momenteel de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Risicofactoren voor de ontwikkeling van deze ziekten zijn onder meer ongezonde voeding en gebrek aan lichaamsbeweging. Onderzoek heeft aangetoond dat je door gezond te leven een groot deel van deze hart- en vaatziekten kunt voorkomen. Volgens de Nederlandse Hartstichting sterven elke dag 103 mensen aan een hart- of vaatziekte. Dagelijks worden 700 mensen opgenomen vanwege hun hart.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten