Antwerpse stadshaven zet nieuw vaartuig in om waterkwaliteit te verbeteren
bron: Stad Antwerpen - foto: (c)Tom Cornille

De Stadshaven kocht een innovatief vaartuig aan om drijfvuil en waterpolluties in het stedelijk havengebied Antwerpen efficiënter te kunnen verwijderen.

De Stadshaven staat in voor het beheer van de watervlakken in het stedelijk havengebied Antwerpen. Een van de doelstellingen daarbij is het verbeteren van de waterkwaliteit. Tot nu toe werd de Condor, het drijfvuilvaartuig van het Havenbedrijf, gebruikt om op geregelde tijdstippen de watervlakken proper te houden. De Condor is echter specifiek gebouwd voor de commerciële zeehaven. Door de watergebonden infrastructuur (steigers), de toename van sluikstort door de verdere ontwikkeling van het Eilandje en de clustering van de scheepvaart (woonboten, rondvaartboten …) bood dit vaartuig niet de mogelijkheid om alle drijfvuil en polluties te verwijderen in het stedelijk havengebied.

“Daarom kocht de Stadshaven een nieuw vaartuig aan als aanvulling op haar reddings- en patrouillevaartuig”, vertelt burgemeester Bart De Wever. “Het nieuwe vaartuig heeft een innovatief aanzuigmechanisme om allerlei soorten vuil ook in moeilijkere omstandigheden te kunnen verwijderen. We gaan dat vanaf nu wekelijks inzetten om de Stadshaven schoon te houden.”

Het vaartuig kan volgende types vervuiling verwijderen:

  • huishoudafval en ‘plasticsoep’;
  • gecontamineerd drijfvuil door oliën en vetten;
  • grote drijvende objecten (zoals mobiele toiletten, afvalcontainers, boomstammen …);
  • oliehoudende polluties.

Olievervuiling wordt mechanisch verwijderd en in een opslagtank gescheiden opgevangen. Via het specifieke systeem kan het verwijderen van oliehoudende producten gelijktijdig met het verwijderen van drijfvuil gebeuren. Het grote drijfvuil zal vervoerd worden naar een ligplaats ter hoogte van de site Droogdokken waar de diensten van Stadsreiniging het ophalen voor verdere verwerking.

Verder kan het vaartuig ook ingezet worden om bijvoorbeeld de kaaimuren te reinigen en om inspecties door de stedelijke diensten uit te voeren.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “We schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen zwerfvuil op en naast onze wateroppervlakken. Met dit vaartuig kan de Stadshaven de dokken van onze stad opruimen in samenwerking met de ophaaldiensten van Stadsreiniging. Verder steunen we initiatieven als River Cleanup ook met logistiek materiaal.”

De naam van het vaartuig, Cetacea, verwijst naar walvisachtigen. Het vaartuig heeft een open boeg tijdens zijn werking en slokt net als een walvis zijn ‘voedsel ‘op.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten