Covid 19 – katalysator voor positieve veranderingen gezondheidszorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Volgens Philips CEO Frans van Houten is de aanpak van de COVID-19-pandemie een belangrijke katalysator geweest voor positieve veranderingen in de gezondheidszorg. Daardoor is de acceptatie toegenomen van technologische oplossingen die cruciaal zijn voor de transformatie van de gezondheidszorg. De leider van de wereldleider op het gebied van gezondheidstechnologie is van mening dat meer veerkracht en flexibiliteit nodig zijn in gezondheidszorgstelsels. Het zal volgens hem noodzakelijk zijn om zorg te verplaatsen naar goedkopere gemeenschaps- en thuisinstellingen. Voorts is hij van mening dat de kracht van data en kunstmatige intelligentie meer ingezet moet worden om maximaal gebruik te maken van beperkte medische middelen. Volgens de CEO van Philips is “gezondheidszorg een investering die geoptimaliseerd moet worden, geen kosten die geminimaliseerd moeten worden.”

De topman van de vroegere gloeilampenfabriek in Eindhoven – inmiddels 80.000 werknemers en een jaaromzet van 20 miljard euro – sprak zijn visie op het perspectief van de gezondheidszorg uit tijdens ‘The Davos Agenda 2021’, dat dit jaar de gebruikelijke jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum vervangt vanwege de huidige COVID-19-beperkingen.  
De Philips CEO behoorde tot een selecte groep panelleden die de meest effectieve reactie- en herstelinspanningen op de COVID-pandemie bespraken. Voorts bogen zij zich over de vraag hoe bedrijven en regeringen toekomstige samenwerking kunnen verbeteren om ervoor te zorgen dat de wereld beter voorbereid is op soortgelijke toekomstige rampen. 
Van Houten werd in het panel vergezeld door Kyriakos Mitsotakis, premier van Griekenland, dr. Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en mevrouw Nancy Brown, CEO van de American Heart Association. Voorts is Nederland op het internationale congres in Davos vertegenwoordigd door premier Mark Rutte, die deelneemt aan een debat over voedselsystemen en landgebruik en minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel over het herstel van het internationaal handelssysteem na de coronacrisis.

Met zijn uitspraak dat in de toekomst de kracht van data en kunstmatige intelligentie meer ingezet moet worden om maximaal gebruik te maken van beperkte medische middelen brak de Philips-topman een lans om soepeler om te gaan met privacy-wetgeving. Er zijn volgens hem heel veel data nodig van patiënten om pandemieën in de toekomst op technologische wijze te bestrijden, maar schrikken landen terug om deze ter beschikking te stellen vanwege de mogelijke schending van privacygegevens.  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten