Het Grote Vogelweekend 2021 verpulvert alle telrecords
bron: Natuurpunt

Nooit eerder telden zoveel vogeltellers mee tijdens Het Grote Vogelweekend: 66.524. Hiermee werd het record van vorig jaar (44.672) helemaal verpulverd. Volgens de voorlopige cijfers zijn er minstens 1.186.276 vogels geteld in 39.032 tuinen. De top 3 is dit jaar: de huismus, de koolmees en de vink. 

“We zijn blij dat de huismus terug de eerste plek heeft veroverd en blijven hopen dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan, als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. “Het was al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met zijn derde plaats want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitats. Daarmee houdt ze de kauw uit de top 3.”

Meer tellingen, maar minder vogels

Met gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk, maar verliezen we één soort tegenover vorig jaar. In 2019 waren er nl. 23 vogels van 8 soorten per tuin. De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal. We meten uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken en dat is vooral weer- en voedselgerelateerd. Zaterdagochtend was het vochtig en zacht, zondag droog en koud. Deze winter zitten er weinig grote concentraties tuinvogels of zijn er geen invasies van wintervogels uit het noorden.
“Het is sowieso interessant om de volledige data nu verder te gaan analyseren met bijzondere aandacht voor enkele van onze standvogels”, zegt Gerald Driessens. “We zijn enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter want die zaten er de afgelopen maanden meer dan de huidige generatie vogelkijkers ooit heeft meegemaakt.”

En de merel?

De cijfers zijn nog niet volledig, maar we kunnen toch al wat merelhoop geven. Na de dramatische achteruitgang als gevolg van het usutuvirus zagen we vorig jaar een licht herstel en zat de merel in 76% van de tuinen (in 72% in 2019). Dat herstel zet zich dit jaar gelukkig door, ze waren aanwezig in 77% van de getelde tuinen. In het eindrapport, dat eind deze maand verschijnt, volgt een grondigere analyse.

Massale belangstelling in natuur en tuinvogels

Was het de impact van corona die de ogen geopend heeft voor de natuur? Daar lijkt het alvast op. Nooit steeg het ledenaantal van Natuurpunt en de verkoop van vogelvoer zo sterk in één jaar tijd. Die interesse bevestigt zich nu in het aantal deelnemers aan Het Grote Vogelweekend. Van 44.000 naar meer dan 66.000 tellers is een ware opsteker en dat geeft ons hoop dat we samen veel meer kunnen doen dan we soms denken.
Mensen willen kunnen ademen en beseffen meer dan ooit wat het belang is een goede gezondheid. Met een kleine inspanning kan je tuin dat stukje natuur zijn waar je zo instapt. Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag.

Over Het Grote Vogelweekend

Het Grote Vogelweekend is met voorsprong de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen. Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt gegevens verzamelen over onze tuinvogels. Met uitsluitend professionele biologen zou het onmogelijk zijn om zoveel gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil Natuurpunt mensen wakker maken voor de schoonheid die in onze natuur en in onze tuinen te vinden is, en hen verder aanmoedigen om vogels te voederen en te helpen, vooral tijdens de wintermaanden maar ook tijdens het broedseizoen. Natuurpunt wil alle tellers dan ook bedanken voor hun enthousiasme en de hulp bij deze telling. De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport.

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de ranking van 2020):

1. Huismus (2)
2. Koolmees (1)
3. Vink (4)
4. Kauw (3)
5. Houtduif (6)
6. Pimpelmees (5)
7. Merel (8)
8. Turkse Tortel (7)
9. Ekster (9)
10. Roodborst (10)

Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen weekend geteld. In Nederland is de voorlopige top drie: huismus, koolmees, pimpelmees.

Vogeltelweek voor Scholen

Tijdens de Vogeltelweek voor Scholen die plaatsvond van 25 tot en met 29 januari telden 5774 leerlingen uit 372 klassen samen meer dan 14.574 vogels. Op de Vlaamse speelplaatsen was de kauw weer de meest getelde vogel, voor de zevende keer op rij al. De houtduif en de zwarte kraai vervolledigen de top 3.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten