Liefde, steun en daadkracht na ongeloof en verdriet
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Pete Linforth via Pixabay

De vier in Noord-Brabant verschijnende dagbladen stonden de voorbije week bol met voornamelijk twee nieuwsonderwerpen: de coronapandemie met de dans om de vaccins en de nasleep van de gewelddadige demonstraties in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Een nasleep die ook weer twee aspecten kende: het justitiële met de aanhouding van meer dan 350 relschoppers en het sociale dat getuigde van de saamhorigheid van de bevolking. Dit laatste, de spontane veerkracht van verbondenheid en solidariteit, het voor elkaar opkomen en elkaar helpen na een grote tegenslag, kreeg de meeste aandacht. De topper van gemeenschapszin was ongetwijfeld de paginagrote advertentie op de achterkant van het Eindhovens Dagblad van zaterdag jl. Daarin bedanken burgemeester en wethouders van Eindhoven de inwoners voor hun grote hart na ‘de zwarte dag van zondag 24 januari’, de dag waarop de stad door het zinloze geweld van enkele honderden demonstranten tegen de politie veranderde in een puinhoop.    

Niemand minder dan de Koning van Nederland, Willem Alexander, gaf het goede voorbeeld. Onaangekondigd stond hij vorige week donderdag fysiek en met een zwarte mondkap tussen de provisorisch met planken dichtgetimmerde winkelpuien in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. En luisterde hij naar de verslagenheid van de getroffen winkeliers. De vorst wilde horen wat de ondernemers en bewoners hadden meegemaakt op die veelbesproken maandagavond, waarop de demonstranten kort en klein sloegen wat voor hun voeten kwam. Burgemeester Mikkers van ’s-Hertogenbosch: “De koning wilde met zijn bezoek de moraal van de stad oppeppen. Volgens mij is dat goed gelukt. We hebben laten zien dat de stad twee gezichten heeft. De stad waar rellen waren en de stad waar mensen wonen die er weer iets moois van willen maken.”

“De mensen reageren toch nog met spirit. Die hebben het niet gepikt hier.”

Enkele dagen voor het bezoek van de Koning, had premier Mark Rutte al telefonisch contact gelegd met een van de getroffen winkeliers. Zoals ook de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, Ina Adema, zich al had uitgesproken over de ongeregeldheden: “Dit heeft niets maar dan ook helemaal niets met strijden voor vrijheid te maken. Mijn vader heeft me een beeld gegeven van de oorlog en sprak over pure angst, verlies van broers door oorlogsgeweld, honger omdat er geen eten was. Deze rellen hebben daar niets mee te maken, nu wordt een supermarkt geplunderd voor red bull en bier…”, waren haar woorden.
En daags na de Koning verscheen de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, in de provinciehoofdstad. “Ik wilde het zelf zien. De mensen reageren toch nog met spirit. Die hebben het niet gepikt hier.’’

De politiemensen in Noord-Brabant hebben zondag, maandag en dinsdag voor hete vuren gestaan, maar de lof die hen een week lang elke dag is toegezwaaid overtreft hun stoutste verwachtingen. Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politieprees de steunbetuigingen voor de politie uit de samenleving. ,,We krijgen worstenbroodjes, taart, spandoeken, een serenade. Dat zijn uitingen van waardering, die doen ons goed. De druk op de politie is groot, maar we zien ook dat veel mensen zich aanmelden voor extra diensten. De moraal onder de troepen is goed.”

“Dat kaartje van dat 7-jarig jongetje laat mijn politiehart sneller kloppen.”

In een bericht op social media schrijft een Bossche wijkagent dat het ‘pijn doet’ dat ze de inwoners en ondernemers in de stad niet genoeg hebben kunnen beschermen. Maar hij bedankt ook iedereen voor de massale steunbetuigingen die daarna op het politiebureau binnenkwamen. “Die waardering geeft mij de kracht om als politieman trots te zijn op wie we zijn en dat we ertoe doen.”
Zijn werkdag was die dag om acht uur begonnen, maar pas om drie uur ’s nachts kon hij weer naar huis. Zijn twijfel verdween toen hij dinsdag weer het politiebureau betrad. “Er stonden tientallen bossen bloemen, doosjes chocola. Een 7-jarig jongetje kwam met zijn moeder 70 tekeningen brengen waarop hij een ‘dankjewel’ had geschreven. Dat raakt je. Het is heel fijn om die bevestiging te krijgen dat je het toch goed hebt gedaan.”

Dat 7-jarig jongetje was Mike uit Andel. Geweld tegen de politie kon de jongen niet bevatten. Om de agenten in zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch een hart onder de riem te steken, bracht hij 200 zelfgemaakte bedankkaartjes naar het politiebureau. Bloemen en vlinders voor de politie in plaats van stenen. In elk kaartje schreef zijn moeder: “Beste agent, we zijn trots op je en staan achter je. Stay safe!”

Een wijkagent die ook zo’n kaartje kreeg, zette vrijdag een foto op Instagram met de tekst: “Keilief! Dit laat mijn politiehart sneller kloppen en geeft je zo’n goed gevoel. Een kaartje van een manneke van 7 die de moeite neemt om voor iedere agent een kaartje te schrijven, maakt me trots en dat is echt een hart onder de riem. Die waardering motiveert mij en ik ben trots dat ik een agent in Den Bosch ben.”

Een andere getuigenis van respect en waardering voor de getroffenen was de bierkrattennactie ‘Glas voor Glas’ van bierbrouwer Bavaria in samenwerking met de eredivisievoetbalclub PSV. Het statiegeld van de lege bierflesjes ging naar de gedupeerde horecaondernemers en winkeliers in de binnenstad van Eindhoven. Tussen 11.00 en 17.00 uur leverden bijna vijfhonderd mensen hun bierkratten in. Samen goed voor 791 bierkratten met in totaal 16.050 flesjes. De statiegeldactie Glas voor Glas van PSV en Bavaria bracht die donderdag bijna 4000 euro op.Maar dat vonden de initiatiefnemers toch nog te weinig en plakten er nog een actiedag aan vast. De Lieshoutse brouwerij verdubbelt de totale opbrengst van die twee dagen.

“De nieuwe pianoklanken zijn klanken van hoop, verbondenheid en warmte.”

Heel bijzonder was de ‘piano-actie’ in Eindhoven. De demonstranten waren die zondagmiddag de hal van het Centraal Station binnengedrongen en hadden daar de stationspiano verruïneerd. Drie dagen lang was de Eindhovense stationshal verstoken van pianoklanken. Maar de stilte was van verrassend korte duur. Woensdagmiddag al werd een nieuw exemplaar in gebruik genomen. De glanzend zwarte Perzina is een cadeautje van Rotary Club Eindhoven-Soeterbeek. De serviceclub was de allereerste in een verrassend lange rij initiatiefnemers die zich bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) meldde met het aanbod. De Rotary-voorzitter: “Die vernielde piano staat voor mij symbool voor de zinloosheid van al die ellende van afgelopen zondag. De openheid, de warmte en de verbinding door muziek was ineens weg. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Het was een forse uitgave, maar het is ook een goede investering, namelijk in wat we wél willen zijn.”

Na de rellen van afgelopen maandag hadden veel winkeliers in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch noodgedwongen hun panden dicht getimmerd. Voor de creatief leider van street art-platform Kings of Colors, boden de houten panelen echter een uitstekend ‘podium’ om de ondernemers een hart onder de riem te steken. Zo’n 15 Bossche street artists gingen kosteloos de houten panelen met hun spuitbussen verfraaien om deze uiteindelijk ten bate van de getroffen ondernemers te veilen wanneer ze niet langer meer nodig zijn. “We hopen zo het negatieve beeld van de stad dat ontstaan is te kunnen veranderen, en te laten zien wat de kracht van street art is.”

Overigens kunnen gedupeerde Bossche centrumondernemers rekenen op de giften van duizenden donateurs. Crowdfundingsacties op verschillende sites zorgen voor geld om reparaties te bekostigen. En de gemeente heeft een zogenaamdHerstelfonds opgericht voor gedupeerden die hun schade niet verzekerd krijgen.

“We laten zien hoe sterk we als stad en samenleving zijn. “

De kracht en het karakter dat de inwoners van Eindhoven de voorbije week toonden, hebben burgemeester en wethouders van de stad geraakt, schrijven ze in hun bedankbrief in het Eindhovens Dagblad en op Facebook. “Ongeloof en verdriet maakten plaats voor liefde, steun en daadkracht. Hartverwarmende reacties vanuit de hele stad. Jong en oud die met een bezem klaarstonden om te helpen de rotzooi van een ander op te ruimen. De talloze acties en initiatieven voor getroffen ondernemers. Mensen die de politie overladen met lekkernijen om hen te bedanken. Inwoners en ondernemers die opstaan voor hun stad en elkaar steunen. Deze saamhorigheid, dat is Eindhoven. Dat is de stad waar wij trots op zijn. We zetten samen onze schouders eronder. We laten zien hoe sterk we als stad en samenleving zijn.”    

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten