Sociale maaltijden bereiken meer kwestbare mensen
bron: Stad Kortrijk

Het coronajaar 2020 was een recordjaar voor de sociale maaltijden in Kortrijk. Er werden niet minder dan 165.509 maaltijden bereid. Het bereik van kwetsbare mensen was nooit zo hoog, waarmee meteen een belangrijke doelstelling van de covid-aanpak werd bereikt.

Tijdens de grootschalige contactrondes die de Kortrijkse sociaal werkers hebben opgezet in coronatijden, werden kwetsbare mensen ook toegeleid naar het aanbod maaltijden aan huis.

Ook de maaltijdbedelers speelden een belangrijke rol. Ze zijn belangrijke ‘voelsprieten’ voor de sociale dienstverlening. Wanneer iemand zich voor het eerst aanmeldt voor maaltijden aan huis, gebeurt een nauwkeurig kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt samen met de persoon of het gezin gekeken wat de thuissituatie is. Kan er meer zorg geboden worden met hulp van een sociaal verpleegkundige? Zijn er medische kosten die niet betaald geraken? Is er nood aan extra ondersteuning voor de kinderen? Er wordt gecheckt of de mensen in aanmerking komen voor voordelen en kortingen.

Uit corona werd veel geleerd. In de toekomst zal hulpverlening blijvende aangeboden worden op plaatsen waar mensen komen eten, of bij mensen aan huis samen met de maaltijd. De Kortrijkse sociale dienstverlening wordt momenteel grondig in die zin herdacht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten