Afrika krijgt nog deze maand eerste vaccins
bron: IPS - Afbeelding van torstensimon via Pixabay

Nog deze maand zal gestart worden met de verzending van 90 miljoen covid-vaccins naar verschillende Afrikaanse landen. Het moet de grootste vaccinatiecampagne ooit worden op het continent, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“Afrika heeft te lang vanaf de zijlijn toegekeken terwijl andere regio’s al startten met vaccinatiecampagnes”, zegt Matshidiso Rebecca Moeti, regionaal directeur voor Afrika bij de WHO. “Dit is de eerste cruciale stap om te zorgen dat het continent eerlijke toegang krijgt tot vaccins. We weten dat niemand veilig kan zijn tot iedereen veilig is.”
Oxford en Pfizer

De 90 miljoen vaccins van AstraZeneca/Oxford worden verdeeld via COVAX, een initiatief van de WHO in samenwerking met de vaccin-alliantie Gavi en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Het vaccin moet wel eerst nog door de WHO goedgekeurd worden voor noodgebruik, maar die formele goedkeuring wordt zeer binnenkort verwacht.

Vier Afrikaanse landen krijgen ook zo’n 320.000 doses van het Pfizer-BioNTech vaccin: Kaapverdië, Rwanda, Zuid-Afrika en Tunesië. Dat vaccin is al goedgekeurd voor noodgebruik door de WHO, maar vraagt specifieke infrastructuur omdat het aan -70 graden Celsius moet worden bewaard.

3 procent

“Deze aankondiging maakt het mogelijk voor de landen om hun planning te finetunen”, zegt Moeti. “We dringen er bij de landen op aan om hun paraatheid op te krikken en hun nationale vaccinatieplannen op punt te zetten. Ze moeten de juiste procedures, koude keten-systemen en distributieplannen klaar hebben om om te verzekeren dat de vaccins op een veilige manier vervoerd en verdeeld kunnen worden. We mogen geen enkele dosis verliezen.”

De eerste fase van 90 miljoen vaccins moet volstaan om nog in de eerste helft van dit jaar de 3 procent van de totale Afrikaanse bevolking te vaccineren die het meest kwetsbaar is, onder wie zorgpersoneel. Naarmate de productiecapaciteit groeit en meer vaccins beschikbaar worden, moet dit jaar nog een vijfde van de bevolking gevaccineerd kunnen worden.

COVAX wil in een tweede fase tot 600 miljoen doses verdelen onder Afrikaanse landen. Ook de Afrikaanse Unie (AU) heeft al 670 miljoen doses besteld voor het continent. De verdeling daarvan is voorzien voor 2021 en 2022, naarmate landen de financiering rond krijgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten