Vanaf 1 juli statiegeld op petflesjes en blikjes in Nederland, volgt Vlaanderen?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto RitaE via Pixabay

Met een gezamenlijke actie hebben meer dan duizend gemeenten, provincies, organisaties en bedrijven in Nederland en Vlaanderen hun regeringen gevraagd statiegeld op alle Petflesjes en blikjes in te voeren. Dit heeft in elk in geval in Nederland succes opgeleverd. Per 1 juli van dit jaar wordt deze maatregel voor plastic flesjes ingevoerd. Per 31 december 2022 volgt de heffing van statiegeld op blikjes. Met deze maatregel verwacht de regering dat fors minder van deze flesjes en blikjes op straat en in de natuur terecht komt. Beter voor het milieu dus!

Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Jaarlijks gaan in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.Elk jaar komen 100 miljoen plastic flesjes en 150 miljoen blikjes in ons milieu terecht

De provincie Noord-Brabant was de eerste Nederlandse provincie die zich in 2018 achter de alliantie van Nederlandse en Vlaamse provincies, gemeenten en andere instanties schaarde om de regering te vragen maatregelen te nemen het plastic en blik uit het milieu te verwijderen. De invoering van statiegeld zou dit kunnen bewerkstelligen, stelde de Nederlands-Vlaamse alliantie voor.

Staatsecretaris Van Veldhoven hakt de knoop door om vervroegd statiegeld op blikjes te heffen, omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt. Aanvankelijk zou zij hierover pas dit najaar een besluit nemen. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net zoals voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de ongeveer 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.
De staatssecretaris: “De coronacrisis heeft de grootste prioriteit van dit kabinet. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij. Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”
Uit recente cijfers over het jaar 2020 blijkt dat het aantal blikjes met 27% is toegenomen.

Minder zwerfafval

Met dit besluit van de Nederlandse regering komt een einde aan 20 jaar discussie tussen voor- en tegenstanders over de heffing van statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Ik heb altijd gezegd: ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval drastisch moet verminderen. De meest effectieve manier om zwerfafval tegen te gaan is überhaupt voorkomen dat mensen hun afval in het milieu gooien. Statiegeld blijkt daarvoor het juiste middel.”
Nederland sluit zich met statiegeld op blik aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten