Een grote stap voor de mensheid? ESA zoekt vrouwelijke astronauten
Auteur: Lin Taylor - bron IPS - Afbeelding van WikiImages via Pixabay

Van de 560 mensen die ooit de ruimte ingingen, was maar 11 procent vrouw. De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) lanceert daarom een wervingscampagne, op zoek naar meer vrouwelijke astronauten.

Is de ruimte de volgende stap voor gendergelijkheid? Bijna zestig jaar na de eerste bemande ruimtereis staat de teller voor het aantal vrouwelijke ruimtereizigers nog slechts op 11 procent, volgens cijfers van het VN-Bureau voor Ruimtezaken.

In het voetspoor van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet nu ook de ESA in op grotere diversiteit onder astronauten. “Representatie van alle delen van de samenleving nemen we zeer serieus”, zegt David Parker, directeur Human and Robotic Exploration bij de ESA. “Diversiteit moet niet alleen gaan over afkomst, leeftijd, achtergrond of geslacht van de astronauten, maar misschien ook over fysieke handicaps”.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde vorig jaar plannen aan om de eerste vrouwelijke astronaut naar de maan te sturen in 2024, via het Artemisprogramma.

Een eerdere poging om een volledig door vrouwen uitgevoerde ruimtewandeling te organiseren verliep niet vlekkeloos. NASA moest de plannen in maart 2019 uitstellen omdat er maar één ruimtepak in de juiste maat beschikbaar bleek voor de twee vrouwelijke astronauten. De ruimtewandeling vond later dat jaar wel plaats.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Thomson Reuters News Foundation.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten