Borstkankeroperaties patiëntvriendelijker en efficiënter
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Drie Noord-Brabantse ziekenhuizen zijn begonnen met de toepassing van sterke verbeteringen bij borstkanker.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg hebben de revolutionaire nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt bij borstsparende operaties.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven dient een halfjaarlijks infuus toe aan vrouwen na de overgang met borstkanker, waardoor de kans op uitzaaiingen in de botten kleiner wordt.

Nieuwe lokalisatie-techniek

Voor borstsparende operaties markeren de chirurgen Patricia Jansen van het ETZ en Maud Bessems van het JBZ  een tumor in de borst met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel. Hierdoor kunnen patiënten niet alleen patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, maar vooral ook met betere cosmetische resultaten.
De radioloog brengt met een naald op de plek van de tumor een magnetische marker aan, op de millimeter nauwkeurig. Beide chirurgen zijn enthousiast over de nieuwe methode. “Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de operateur. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt. We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”
Bovendien kan de marker heel ruim van tevoren geplaatst worden, gelijktijdig met een andere afspraak. Dit in tegenstelling tot de draad, die de dag voor de operatie geplaatst moet worden. Jansen: “Deze nieuwe methode geeft minder stress en belasting rondom de operatiedag. Voor de patiënt heel fijn, want het is natuurlijk een hele spannende emotionele tijd.”
De Pintuition is een precieze en gebruiksvriendelijke vinding van Sirius Medical uit Eindhoven. Om deze te testen is vorig jaar in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een klinische studie uitgevoerd. Daaruit bleek dat de methode veilig is voor borstkankerpatiënten en presteert zoals bedoeld.

Halfjaarlijks infuus

Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken verkleint. Ook wordt het ontstaan van broze botten (osteoporose) voorkomen.
Het halfjaarlijks infuus zorgt er eveneens voor dat de botten van deze patiënten met borstkanker na behandelingen sterker blijven. “Het preventief gezond houden van de botten is enorm belangrijk”, zegt oncoloog-internist dr. Birgit Vriens van het Catharina Kanker Instituut.  “We geven daarom altijd al advies over voeding en leefstijl.”

Patiënten hoeven niet naar het ziekenhuis te komen

Patiënten hoeven niet naar het ziekenhuis te komen voor het infuus: drie jaar lang komt om de zes maanden een verpleegkundige thuis de behandeling geven. Daarnaast krijgen patiënten dagelijks een combinatie van calcium met vitamine D. Vóór elk infuus wordt bloed geprikt om te beoordelen of het volgende infuus door kan gaan.
Belangrijke voorwaarde voor het infuus met het botversterkend middel is een gezond gebit. “Een van de bijwerkingen is namelijk kaaknecrose. Als je al een slecht gebit hebt, is de kans aanwezig dat tanden uitvallen. “Patiënten met een slecht gebit krijgen de behandeling dan ook niet,” aldus verpleegkundig specialist Oncologie Angelie van den Bosch. Zij schreef mee aan het protocol over deze behandeling. Inmiddels is het protocol landelijk opgenomen in de handreiking ‘Botgezondheid’.
Het Catharina Ziekenhuis is het meest uitgebreide centrum voor de behandeling van borstkanker in zuidoost-Noord-Brabant. “Daarom kan deze aanvullende behandeling eenvoudig geïntegreerd worden”, zegt Van den Bosch. “We gaan ook kijken of we het in kunnen zetten voor de behandeling van prostaatkanker.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten