Nieuwe geneesmiddelen ontdekken in de beroepspraktijk
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto mohamed Hassan via Pixabay

Pivot Park, hotspot voor farmaceutische innovatie in het Noord-Brabantse Oss, gaat intensief samenwerken met de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen. De HAN gaat het lectoraat Drug Discovery in Oss huisvesten. Dat moet dé plek worden waar studenten en docenten gaan leren en onderzoeken midden in de beroepspraktijk. Op het gebied van geneeskunde, biotechnologie en farmacologie is medicijnontdekking het proces waarbij nieuwe kandidaat-medicijnen worden ontdekt. Oftewel ‘Drug Discovery’.

De HAN is een kennisinstituut voor hoger onderwijs met faculteiten in Arnhem en Nijmegen en een kenniscentrum in Doetinchem. Het is met 36.000 studenten een van de grotere hogescholen van Nederland en bestaat uit 14 academies met opleidingen, onderzoek en advies. De Academie voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie is de thuisbasis voor bachelor- en masteropleidingen op het gebied van verpleegkunde, medische hulpverlening of vaktherapie. Voorheen heette de HAN University of Applied Sciences ‘gewoon’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Pivot Park in Oss is een life sciences campus, met een speciale focus op farmaceutische innovatie. Het is de werkplek van 600 mensen die bij meer dan 60 bedrijven werken.

Pivot Park en de Academie voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN werken al langer met elkaar samen. Met het lectoraat Drug Discovery op de campus gaat er voor beide partijen een lang gekoesterde wens in vervulling. Pivot Park wil gemeenschappelijke vraagstukken op het gebied van geneesmiddelenonderzoek oplossen.  

Medewerkers van de toekomst

Volgens Brigitte Drees, directeur van Pivot Park, tilt een lectoraat op de campus de samenwerking met het onderwijs naar een nieuw niveau. “Als campus verbinden we bedrijven en kennisinstituten die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Met een lectoraat verkleinen we de kloof tussen het onderwijs en de praktijk op twee manieren. Enerzijds zorgen we ervoor dat studenten en docenten van de HAN gebruik kunnen maken van de kennis van de bedrijven op onze campus en andersom. Anderzijds komen we als campus eerder in beeld bij onze medewerkers van de toekomst.”

Hybride leeromgeving

Voor de HAN maakt het lectoraat het mogelijk om leerprocessen op een nieuwe manier te organiseren, vertelt lector Pedro Hermkens. “Op de campus krijgen we een laboratorium en een kantoor tot onze beschikking. In deze hybride leeromgeving staan studenten en docenten straks dagelijks in contact met actuele vraagstukken. En kunnen ze gebruik maken van kennis en faciliteiten uit de geneesmiddelenpraktijk. Zo’n omgeving voegt veel toe aan de kwaliteit van ons onderwijs. Ontwikkelingen in ons vak gaan tegenwoordig zó hard, dat ze in een traditionele onderwijssetting nauwelijks bij te houden zijn. Daarom zijn we blij met deze vestiging op het Pivotpark in Oss.”

Summer School en minor Drug Discovery

Studenten en docenten nemen de ruimtes op de campus begin dit jaar in gebruik. Ook zijn er al vergaande plannen voor een Summer School en een minor (bijvak) Drug Discovery op Pivot Park. Daarnaast biedt de samenwerking tussen de HAN, het Pivot Park en de daar aanwezige bedrijven studenten de gelegenheid om stage te lopen. In een tijd waarin het lastig is om stageplaatsen te vinden, is dat van groot belang.

Pivot Park is een life sciences campus, met een speciale focus op farmaceutische innovatie. De campus biedt lab- en kantoorruimte van elke omvang met toegang tot hoogwaardige farmaceutische R & D-faciliteiten en infrastructuur en expertise. Op Pivot Park zijn talrijke bedrijven gevestigd die een breed scala aan essentiële farmaceutische ondersteuningsdiensten bieden. Deze omvatten routes naar gespecialiseerde financiering, gedeelde toegangspoorten tot kennis en toegang tot uitstekende wetenschappelijke en ondernemersexpertise.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten