Hartenjagers brengen liefde in de wijk
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto CKE

Liefde voor de stad, liefde voor de buurt. Dat voelen we – hopelijk – allemaal. En misschien nu wel meer dan ooit. Daarom trokken ze, als stiekeme Hartenjagers, de afgelopen weken bij nacht en ontij (maar natuurlijk wel búiten de tijden van de avondklok) de buurten in om Eindhovenaren te verrassen met een guerrilla liefdesoffensief, dat gisteren – Valentijnsdag – toepasselijk eindigde. 

Hartjes op de ramen, hartjes in de sneeuw, lieve gedichten op straat. Gemaakt van herbruikbaar plastic en tijdelijke krijtverf. Eindhovenaren keken ervan op, vaak blij verrast. En dat was ook de bedoeling van Wikke Peters, cultuuraanjager bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) ofwel Huis voor Amateurkunst en Cultuureducatie in Eindhoven. Samen met collega Desirée Wevers was zij de bedenker van de guerrilla kunstactie ‘hartenjagers’. Met collega’s en vrijwilligers gingen de twee vrijwel elke dag de stad in. In alle vroegte, nét nadat het weer mocht vanwege de avondklok.

“Om mensen een hart onder de riem te steken. Om te zeggen ‘Jij maakt onze stad en jouw buurt mooier.’”

Ze vonden het natuurlijk best spannend, zo ’s morgens vroeg in het donker de straat op met spuitbussen en stickers om stiekem rode hartjes op ramen en muren te schilderen en prachtige poëtische spreuken in de nog maagdelijke sneeuw te schrijven. Hartverwarmend waren de reacties op social media. Want wat was het een verassing bij het wakker worden! “Heb ik een geheime aanbidder?’ vroeg menigeen zich af.” En: “wie doet dit en waarom?” Of: “Waaraan heb ik dit nou verdiend?”
Het antwoord van bedenker Wikke Peters is verrassend, maar ook eenvoudig. “Om mensen een hart onder de riem te steken. Om tegen mensen te zeggen: ‘Jij maakt onze stad en jouw buurt een beetje mooier!’”.

Maar er zit bij haar toch ook nog iets van een persoonlijk gevoel en een persoonlijke gedachte achter de creatieve liefdesactie. Wikke verloor een collega en vriendin aan corona. Om haar te steunen had iemand met stoepkrijt hartjes voor haar deur getekend. En dat ontroerde haar enorm. Wikke: “Ik dacht: ‘Zoiets gaan we doen, maar dan grootser. Er zijn wel meer mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Door corona, de steeds strengere maatregelen en de rellen van laatst is er wel behoefte aan een ‘positieve vibe.’”
En daarom verschenen er prachtige teksten in de sneeuw, zoals ‘Houd moed, jij doet goed’ en ‘Ondanks alle tijd verbonden’, bedacht door de Eindhovense schrijver en dichter Monique Neijndorff.
Het complot voor de liefdesactie werd door Wikke gesmeed samen met een aantal buurtorganisaties. De uitvoering werd mede mogelijk gemaakt door het Buurtfonds Woonbedrijf.

Mensen in aanraking brengen met actieve kunstbeoefening en cultuureducatie

Doel van het CKE, waar Wikke en Desirée werken, is mensen van alle leeftijden op verschillende manieren en niveaus in aanraking brengen met actieve kunstbeoefening en cultuureducatie. Dat gebeurt door middel van een vrijetijdsaanbod voor muziek, dans, beeldende kunst, fotografie, theater, musical en schrijven. 
CKE werkt op het gebied van cultuureducatie samen met vele scholen in het primair en voortgezet onderwijs, met andere culturele instellingen, met zelfstandige vakdocenten en kunstenaars en op het gebied van buurtcultuur met maatschappelijke partners zoals wijkcentra, zorginstellingen en woningcorporaties.
Daarnaast is het in Eindhoven het expertisecentrum voor amateurkunst. CKE stimuleert, ondersteunt en adviseert amateurkunstverenigingen en verwerkt namens de gemeente Eindhoven hun subsidieaanvragen, die door een onafhankelijke commissie worden beoordeeld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten