Hybride auto herkent emissievrije zone en schakelt over op elektrisch rijden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Zodra de hybride auto’s een stadscentra binnenrijden schakelen ze automatisch over op volledig elektrisch rijden. Dat scheelt in de uitstoot van gassen, dus betere luchtkwaliteit, en lagere gebruikskosten. Dit emissievrij rijden kan voortaan in de Noord-Brabantse steden Eindhoven, Tilburg en Breda, maar dan moet je wel in een BMW plug-in hybride rijden. De gemeentebestuurders zijn er in elk geval blij mee. Want alle beetjes helpen.

Steeds meer steden stellen zogenoemde milieuzones in de stadscentra in. Om emissievrij rijden in deze zones zo veel mogelijk te promoten heeft BMW zogenaamde ‘eDrive Zones’ ontwikkeld. De auto herkent automatisch dat hij een ‘eDrive Zone’ binnenrijdt en schakelt dan uit zichzelf over op een emissievrije, volledig elektrische rijmodus. Volgens BMW is elektrische aandrijving in het stadsverkeer ook nog efficiënter dan een verbrandingsmotor.
De stadscentra zijn geografische gebieden die door BMW met behulp van GPS-coördinaten zijn gedefinieerd. Zo ontstaat een zogenaamd ‘geo-fence.’ De grootte verschilt per stad, maar de diameter van het gebied ligt altijd tussen de 10 en 20 kilometer en omvat in elk geval de binnenstad waar zich knelpunten voor luchtkwaliteit kunnen bevinden.  

Foto: kalhh via Pixabay

Eindhoven, Tilburg en Breda. Nederland is één van de zes landen waar ‘eDrive Zones’ voor het eerst in gebruik zijn genomen, de andere landen zijn: Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Zwitserland. In België hebben Antwerpen, Gent, Brussel, Bergen, Brugge, Hasselt en Luik ‘eDrive Zones.’

De Eindhovense wethouder van Mobiliteit is blij met de gemarkeerde zone in haar stad. Het draagt bij aan een gezonde stad voor bewoners en bezoekers, zegt zij. Ook de wethouder van Mobiliteit in Breda juicht. Een mooiere bijdrage aan schonere lucht en betere leefbaarheid, aldus de stadsbestuurder.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten