The Matrix in het echt: zo wordt je lichaam een batterij
bron: IPS - Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado Boulder hebben een draagbaar toestelletje ontwikkeld dat het menselijk lichaam omvormt tot een biologische batterij.

Het toestel is stretchbaar zodat het rond je vinger of pols kan gedragen worden als een ring of een armband. Van zodra het contact maakt met de huid, zetten thermo-elektrische generatoren de lichaamswarmte om in elektriciteit.

The Matrix

In het tijdschrift Science Advances leggen hoofdauteur Jianliang Xiao en collega Paul Rady van het departement Mechanical Engineering aan CU Boulder uit dat hun uitvinding het mogelijk maakt om in de toekomst onze draagbare elektronica zelf te voorzien van stroom.

Ze begrijpen dat hun concept wat klinkt alsof het uit de filmtrilogie The Matrix komt, waar robots mensen tot slaaf maken om toegang te krijgen tot hun waardevolle menselijke energie. Xiao zegt dat hun device niet die ambitie heeft want slechts 1 volt per vierkante centimeter huid kan opwekken, wel genoeg om gadgets als een horloge of fitness tracker te kunnen voeden.

Constante stroom

Het device van Xiao is gemakkelijk in gebruik en volledig recycleerbaar, wat het schoner maakt dan de meeste bestaande alternatieven.

“Elke keer dat je een batterij gebruikt, raakt die leeg en zal je die na verloop van tijd moeten vervangen”, zegt Xiao. “Het leuke aan ons thermo-elektrische apparaat is dat je het altijd bij hebt en constante stroom verzekerd is.”

Lichaamswarmte opvangen

De innovatie start van een rekbaar basismateriaal waarop dunne thermo-elektrische chips worden geplaatst die verbonden zijn met draadjes van vloeibaar metaal.

Het uiteindelijke product ziet er wat uit als een plastic armband met een miniatuur computermoederbord.

Stel dat je dit device draagt en bijvoorbeeld gaat joggen, dan zal je lichaamswarmte worden opgevangen, in plaats van in de buitenlucht verloren te gaan.

“De thermo-elektrische generatoren staan in contact met de huid en ze kunnen de warmte gebruiken die normaal gesproken in de omgeving zou worden afgevoerd”, zegt Xiao.

Legoblokjes

Hij zegt dat het de bedoeling is om extra energie te kunnen genereren door meerdere blokjes met generatoren op elkaar te klikken. “Zo kan je kleine units tot grotere uitbouwen door ze in elkaar te klikken als Legoblokjes”, zegt hij. “Je kan dan zelf op maat maken wat je nodig hebt.”

Het team wil een aantal mankementen met betrekking tot het design nog wegwerken en een model uitwerken dat zo goedkoop en milieuvriendelijk is als mogelijk. Ze zien het haalbaar om hun innovatie binnen vijf tot tien jaar op de markt te brengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten