2020 recordjaar voor Vlaamse ontwikkelingssamenwerking
bron: IPS - Afbeelding van Ulrike Mai via Pixabay

De Vlaamse officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA) bedroeg in 2020 67,2 miljoen euro. Volgens het ODA-rapport is dat een opmerkelijk record in een jaar waarin de omstandigheden buitengewoon waren.

2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar. Dat gold onder meer ook voor de uitvoering van lopende en nieuwe projecten in de partnerlanden van Vlaanderen in Zuidelijk Afrika: Zuid-Afrika, Malawi en Mozambique.  

Partnerlanden

Volgens het ODA-rapport richtte Vlaanderen zich vorig jaar in Mozambique met name op de gezondheidssector met onder meer steun aan projecten om meisjes en jonge vrouwen beter te informeren over seksuele en reproductieve gezondheid.

In Malawi lag de focus grotendeels op landbouw en duurzaam landbeheer waarbij onder meer extra aandacht ging naar gelijke kansen binnen deze sector voor vrouwen en jongeren.

De samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika focuste op de ondersteuning van innovatieve oplossingen met betrekking tot het veranderende klimaat, de verwezenlijking van een inclusieve samenleving en de bevordering van een groene economie.

Weerbaar tegen klimaatverandering

Volgens de Vlaamse overheid is de stijging van de ODA in 2020 te verklaren door de extra financiering van 12,2 miljoen euro om ontwikkelingslanden beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook vanuit het Vlaams klimaatfonds ging 5,2 miljoen euro naar projecten op vlak van internationale klimaatfinanciering. 

Verder heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie in 2020 bijkomend 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

De bijdrage gaat naar de uitbouw van een insectarium om tropische ziekten – die meereizen met insecten – diepgaand te onderzoeken.  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten