Meer strategische samenwerking Noord-Brabant en Vlaanderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Provincie Noord-Brabant

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft de ambitie uitgesproken om zijn positie in de top van kennis- en innovatieregio’s van Europa te versterken. Hiervoor werkt het samen met buitenlandse steden en regio’s in Europa en daarbuiten. Met name investeert het in bestuurlijke relaties en ambtelijke contacten met het Vlaams Gewest en de Vlaamse provincies. Noord-Brabant wil met deze bestuurlijke instanties meer strategische samenwerking op innovatiebeleid, industrie van de toekomst, slimme mobiliteit, logistiek, creativiteit en duurzaamheid.

Over de samenwerking met Vlaanderen schrijft het provinciebestuur in een beleidsnota dat de samenwerking tussen Noord-Brabant en de Vlaamse provincies zich kenmerkt door persoonlijke en politiek-bestuurlijke contacten. Daarnaast staat de samenwerking in functie van Europese fondsen, Europees en grensoverschrijdend beleid. Zo werken de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen nauw samen in de Vlaams Nederlandse Delta.
Noord-Brabant werkt op een aantal terreinen samen met het Vlaams Gewest, de hogere bestuurslaag. Zo zijn beide partijen vertegenwoordigd in de volgende (Europese) programma’s en projecten:

  • Vanguard Initiative (gericht op industriebeleid);
  • Coral, een Europees netwerk gericht op gezond ouder worden;
  • DC Netwerk, een samenwerkingsverband van 13 creatieve en innovatieve regio’s samen rond kennisuitwisseling, het stimuleren van creativiteit en innovatie in bedrijfsleven, culturele sector en onderwijs.

Grensoverschrijdende specialisatiestrategie: kennis en economie

Voor Zuid-Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland heeft de provincie Noord-Brabant een (grensoverschrijdende) specialisatiestrategie opgesteld. Europa legt deze strategie op aan regio’s die met gebruik van Europese middelen de economische structuur versterken. Op gebied van onder meer hightech-systems, logistiek en chemie zijn er belangrijke raakvlakken met de ambities van Vlaanderen, schrijft het Noord-Brabantse provinciebestuur. Het Vlaams Gewest participeert onder meer in Holst Centre, het centrum voor open innovatie op de High Tech Campus in Eindhoven. In West-Brabant zijn er vormen van samenwerking met Vlaanderen op het gebied van chemie en de biobased economie.

Noord-Brabant is onderdeel van het samenwerkingsverband Nederland-Vlaanderen, zoals dat is vastgelegd in de GROS Governance. GROS staat voor grensoverschrijdende samenwerking. Binnen dit ambtelijke en bestuurlijke overleg worden allerlei knelpunten besproken die goede samenwerking in de weg staan. Vanuit GROS wordt gewerkt aan oplossingen op het gebied van arbeidsmarkt, infrastructuur en milieu.

Historische band: het vroegere hertogdom Brabant

Noord-Brabant heeft historisch een bijzondere band met Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brussel. Het vroegere hertogdom Brabant bestond voornamelijk uit de drie hedendaagse Belgische provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het merendeel van de huidige Nederlandse provincie Noord-Brabant. Met een verwijzing naar het oude hertogdom wordt gemiddeld om het jaar de Brabantdag gehouden. Een moment voor politici, bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van kennisinstellingen om elkaar te ontmoeten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten