Superplant haalt vervuiling uit de lucht
bron: IPS - foto: Père Igor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De dwergmispel is aangeduid als “superplant” vanwege zijn uitzonderlijke vermogen om pollutie uit de lucht te halen. Tuinbouwexperts noemen het een ideale heester voor in steden, op drukke kruispunten en invalswegen.

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environments zeggen tuinbouwexperts van de Royal Horticultural Society (RHS) dat de dwergmispel of Cotoneaster franchetii minstens 20 procent meer effectief is dan andere struiken om vervuiling uit de lucht te halen.

De struik is oorspronkelijk afkomstig uit China, Thailand en Myanmar, maar doet het ook goed in onze regio’s. De bladeren zijn glanzend met een viltige en harige onderkant. Tijdens de zomermaanden heeft de struik rozig witte bloemen die later op het jaar veranderen in eivormige oranjerode of paarse bessen.

Autorit van 800 kilometer

Volgens Tijana Blanusa, tuinbouwkundige aan de RHS en hoofdauteur van de studie zou de superstruik naast alle drukke wegen moeten worden aangeplant om luchtvervuiling te verminderen.

Ze berekende dat een dichte dwergmispelheg van één meter lang in zeven dagen tijd de hoeveelheid vervuiling kan opruimen die een auto heeft uitgestoten tijdens een rit van 800 kilometer.

Ook hobbytuinders kunnen volgens de RHS een belangrijke bijdrage leveren door in hun tuin struiken als de dwergmispel of andere soorten met stevige, harige bladeren aan te planten.

De Royal Horticultural Society werd in 1804 opgericht als London Horticultural Society. Het is een non-profitorganisatie die tuinieren en tuinbouw in het Verenigd Koninkrijk en Europa promoot.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten