Enthousiaste studenten en blije ouderen samen onder één dak
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Sinds een paar weken wonen tien studenten samen onder één dak met dementerende ouderen in woonzorgcentrum De Kievitshorst in Tilburg. Het bestuur van het woonzorgcentrum stelde tien kamers beschikbaar aan studenten, die in de ‘overbevolkte’ universiteitsstad heel lastig aan geschikte woonruimte kunnen komen, omdat het gedateerde gebouw eind van dit jaar plaats gaat maken voor moderne nieuwbouw. Tegen een geringe vergoeding, € 100,00 per maand inclusief servicekosten, kunnen de jongeren een kamer huren, maar daar moet wel wat tegenover staan, namelijk welzijnsactiviteiten organiseren voor de bewoners. Minstens één uur per maand per vierkante meter kamer. De grootte van de kamers variëren van 16 tot 25 vierkante meter, dus sinds kort zijn er volop extra activiteiten voor de oudere bewoners. Want afgesproken is dat de initiatieven van de studenten naast het bestaande dagbestedingsaanbod worden uitgevoerd. Het resultaat van deze win-winsituatie: enthousiaste studenten en blije bewoners.

De studenten hebben dus al even kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Vorige week werden ze officieel en feestelijk welkom geheten in het woonzorgcentrum door een bestuurder en de clustermanager van De Kievitshort én door Teun Toebes, de 21-jarige oprichter en ambassadeur van ‘sTeun en Toeverlaat’ uit het Noord-Brabantse Best. Teun is inmiddels een Bekende Brabander vanwege de stichtingwaarmee hijop originele manier de veelzijdigheid van de medemens en de zorg laat zien. Teun enthousiasmeert dementerende ouderen met beelden die ontroeren en blij maken. Op deze wijze creëert hij geluksmomentjes. Ook Teun, afgestudeerd hbo-verpleegkundige, is uit vrije wil gaan samenwonen met de mensen die hij als verpleegkundige ook verzorgt.  

“Dit is een ervaring voor het leven. Dit vergeet ik nooit meer.”

Het officiële ‘welkom’ van de nieuwe jonge bewoners trok veel belangstelling van de media. Ook Omroep Brabant kwam naar Tilburg. Voor de radiomicrofoon vertelde de 21-jarige Mirthe, die verpleegkunde studeert: “Dit is een ervaring voor het leven. Dit vergeet ik nooit meer.” Kort daarvoor had de 21-jarige met een tachtiger zitten kletsen over vroeger.

Ook student Xander vertelt radioverslaggever Tom van den Oetelaar. “Ik vind het hier zo leuk en heb het erg naar mijn zin.  Laatst was ik met een bewoner naar de bakker gegaan. Op de heenweg was hij nog een beetje stil, maar op de terugweg begon hij spontaan te zingen. Bij terugkomst gaf hij aan erg genoten te hebben en het fijn vond om zo eens samen een activiteit te kunnen doen. Fijn dat ik dat voor hem kan doen. Een andere bewoner wilde graag leren schrijven, dat was er eigenlijk nooit van gekomen. Een student geeft hem nu schrijfles met oefeningen en een heus schriftje. Hij maakt mooie vorderingen en zei: ‘Ik wist niet dat ik ’t kon, maar dankzij jou lukt ’t me!’”

De studenten zijn een goede buur voor de bewoners

De activiteiten van de studenten zijn divers en lopen uiteen van het samen lezen van de krant, het doen van een spelletje, het voeren van een gesprek over vroeger of een wandeling of uitje. De studenten zijn een ‘goede buur’ voor de bewoners en uiteraard zijn er goede afspraken gemaakt zodat de bewoners geen overlast ervaren. Zo hebben de studenten een eigen ingang waar zij ’s avonds gebruik van kunnen maken.

“Mensen kunnen wel een maatje gebruiken.”

Het is voor het eerst in Noord-Brabant dat studenten gaan samenwonen met dementerende ouderen, maar helemaal nieuw is het niet. Teun Toebes woont sinds een paar maanden in een verzorgingshuis in Utrecht. Zijn goede ervaringen daar waren de inspiratie voor dit project.

Hij vindt het geweldig dat hij wordt nagevolgd.  Teun: “Het was niet mijn idee, maar wel mijn grote hoop. Ik hoop dat ook zij weer een zaadje planten bij andere jongeren, zodat uiteindelijk meer mensen contact maken met ouderen.” Volgens hem moet je heel praktisch naar het project in Tilburg kijken. “Er staan in verpleeghuizen heel veel kamers leeg omdat er onvoldoende personeel is om voor de mensen te zorgen. Het is zonde als die ruimte niet wordt gebruikt, want mensen kunnen wel een maatje gebruiken.”

“Soms zie je kleine wondertjes gebeuren.”

Ook clustermanager Margriet Ratelband van ‘De Kievitshort’ is enthousiast over de samenwoning van de studenten met de ouderen. “Je merkt dat jongeren iets teweegbrengen bij de dementerenden door hun enthousiasme en onbezonnenheid. Soms zie je kleine wondertjes gebeuren. Een bewoner die passief is, weinig lacht en die juist door aandacht van een student er weer bij is en opmerkingen maakt waarvan wij denken: hé, er gebeurt iets.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten