Proef met zelfrijdende minibus voor een groene stad
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Fabulos en gemeente Helmond

In de Noord-Brabantse stad Helmond (bij Eindhoven) rijdt tussen Station Brandevoort en de Automotive Campus een zelfrijdende minibus van het Europese project Fabulos. Het is een proef die in vijf Europese steden wordt uitgevoerd om nieuwe, duurzame vormen van vervoer te testen. De minibus rijdt in Helmond een drie kilometer lang traject zonder chauffeur met een maximale snelheid van 18 kilometer per uur mét reizigers en tussen het verkeer. Tijdens de proef is een veiligheidssteward aan boord die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. Op de minibus zitten sensoren waarmee het busje bewegingen op afstand waarneemt en zelf actie onderneemt. Het voertuig koerst met de hulp van o.m. gps en telefoonmasten. Het is de eerste en enige shuttle in Nederland die zich met toestemming in het verkeer mengt.

De Helmondse proef met de zelfrijdende minibus is onderdeel van het Europese project Fabulos. De Europese Commissie, Regio Deal Brainport Eindhoven en de gemeente Helmond maken de proef financieel mogelijk. De proef door het internationale consortium SAGA uit Noorwegen en Finland
wordt uitgevoerd in Noorwegen, Finland, Griekenland, Estland en Nederland. Met het hele Europese project is 7,5 miljoen euro gemoeid. Het doel van het Europese proefproject Fabulos is duurzame vervoersoplossingen bieden voor korte afstanden – de zogenoemde last-and-first mile. Bijvoorbeeld van een treinstation of parkeerterrein naar het centrum of een bedrijvenpark. Het laatste stukje van iemands reis: van het treinstation naar de eindbestemming.

Voorloper op het gebied van slimme mobiliteit

Helmond is als onderdeel van de regio Brainport Eindhoven binnen Europa een voorloper op gebied van slimme mobiliteit. Samen met het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en kennisinstellingen wordt nieuwe technologie in Helmond ontwikkeld én toegepast, op straat en op de Automotive Campus. Dat is niet de enige reden waarom de stad deelneemt aan de proef. Helmond streeft nadrukkelijk naar een toekomstige verkeersveilige, bereikbare, groene en schone stad zijn met duurzame vormen van vervoer voor iedereen.

Zelfrijdend vervoer kan oplossing voor de toekomst zijn

Alle proeven met de zelfrijdende minibus vinden plaats in stedelijke omgevingen, maar elke proeflocatie heeft zijn eigen speciale uitdagingen. In Helmond wordt specifiek rekening gehouden met het grote aantal fietsers. Helmond is namelijk een echte fietsstad en heeft maar liefst vier treinstations. Maar het busvervoer staat onder druk en de autowegen raken langzaamaan vol. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor in de toekomst een oplossing zijn.

Na de proef die vijftig dagen duurt volgt de evaluatie. De bevindingen uit alle Europese steden worden dan gebruikt om de techniek van de zelfrijdende minibussen te verbeteren. En om een grote stap te zeten naar een vertrouwd toekomstbeeld van zelfrijdende minibussen in de straten van een stad.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten