Eenvoudige uitvinding halveert malariabesmettingen bij kinderen
bron: IPS - Photo by Ava Sol on Unsplash

Een eenvoudige aanpassing aan bestaande woningen heeft de malaria-incidentie met ongeveer 40 tot 50 procent verminderd. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2500 kinderen. Al wat nodig is, is een gaasje met insecticide voor de ventilator. 

Traditioneel hebben veel Afrikaanse huizen een open dakrand voor verkoeling. Eerder bleek al dat die dakrand sluiten veel muggen kan tegenhouden. Maar veel mensen plaatsen dan een ventilator om het draaglijk te houden, en die vormt weer een toegangspoort voor muggen. 

Een nieuwe, eenvoudige oplossing blijkt dat probleem op te lossen. Een studie in The Lancet beschrijft een simpele ventilator waaraan een gaas is toegevoegd met een insecticide. Het houdt de muggen dus niet alleen tegen, maar doodt ze ook.

Muskietennetten 

“De overdracht van malaria vindt voor 80 procent ’s nachts plaats wanneer mensen thuis zijn”, zegt hoogleraar Matthew Thomas, entomoloog aan de Penn State University. “Met insecticiden behandelde muskietennetten helpen malaria te verminderen en zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste instrumenten. Maar ze moeten om de drie jaar worden vervangen en veel mensen hebben er geen toegang toe of gebruiken ze niet correct.” 

De wetenschappers verhuisden het concept van een met insecticide behandeld muskietennet daarom naar “huisniveau”. “We veranderen het huis zelf in een muggenval”, zegt Thomas. “Daardoor wordt de incidentie van malaria bij kinderen aanzienlijk verminderd, zelfs in gebieden waar de muggen zeer resistent geworden zijn tegen de insecticiden die het meest worden gebruikt op muskietennetten.”

“Muggen worden in de buis gezogen door hitte en geuren die afkomstig zijn van de bewoners in het huis”, zegt Eleanore Sternberg van de Liverpool School of Tropical Medicine, die de studie coördineerde. “Zelfs een kort contact met het insecticide kan de dood tot gevolg hebben.”

Het ontwerp heeft als bijkomend voordeel dat de insecticiden verder van de huisbewoners worden gebruikt.

Tot 47 procent minder besmettingen

De wetenschappers installeerden de nieuwe ventilatoren in twintig dorpen en vergeleken de malaria-incidentie met twintig andere dorpen, waar geen aanpassingen gebeurden. In alle dorpen kregen de gezinnen ook muskietennetten. 

Vervolgens werden in beide groepen in totaal 2500 kinderen over een periode van twee jaar onderzocht. Daaruit bleek een vermindering van het aantal besmettingen met 38 tot 47 procent.

“We ontdekten ook dat de gemiddelde muggendichtheid binnenshuis aanzienlijk was verminderd”, zegt Thomas. “Bovendien waren er aanwijzingen voor een afname van de gemiddelde dichtheid van muggen buitenshuis. Met dit systeem krijgen niet alleen de mensen in huis bescherming, maar omdat je de muggen die de buizen binnendringen doodt, kunnen ze niet doorvliegen om je buurman te bijten. Dat geeft dus zowel persoonlijke bescherming als gemeenschapsbescherming.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten