COVID-19-patiënten thuis monitoren vermindert de druk op de zorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Koninklijke Philips

De Europese Unie heeft in verband met de COVID-19-pandemie met voorrang een CE-markering afgegeven aan een nieuw product van Philips dat de zorg voor coronapatiënten helpt verlichten en de druk op ziekenhuisbedden vermindert. Philips zelf heeft de ontwikkeling en productie ervan versneld uitgevoerd met het oog op de COVID-19-pandemie.
Het is een sensor die de vitale gegevens van een patiënt elke vijf minuten meet, veertien dagen lang, en zonder gebruik te hoeven maken van 3G of Wi-Fi naar het ziekenhuis stuurt om de data te bekijken. Met deze ‘Healthdot’-sensor kunnen zorgverleners patiënten binnen en buiten het ziekenhuis in de gaten houden. Voor de patiënt betekent dit dat deze thuis kan herstellen onder begeleiding van medische professionals-op-afstand. Zorgverleners kunnen ingrijpen als de vitale signalen daartoe aanleiding geven. Een CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER) van de EU. CE staat hierbij voor ‘Conformité Europëenne.’

Door de combinatie van de nieuwe sensor met bestaande dataplatformen wil Philips de transitie van zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie ondersteunen. De ‘Healthdot’-sensor meet ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding en stuurt deze via de zorgcloud van Philips ‘HealthSuite’ door naar de zorginstelling zonder tussenkomst van een relais. De sensor is voor patiënten eenvoudig te gebruiken. Het apparaatje (zie bovenstaande foto) wordt met een pleister op de buik geplakt. Er is geen koppeling nodig via een telefoon of andere ontvanger. Als een van de eerste medische sensoren ter wereld maakt de ‘Healthdot’-sensor direct verbinding met het LoRa-netwerk en heeft daardoor overal in Nederland ontvangst. Dit maakt de verbinding zeer betrouwbaar en zorgt dat patiënten en zorgverleners niet hoeven na te denken over de techniek. LoRa staat voor ‘Long Range’ en is een technologie die veilige communicatie in twee richtingen, mobiliteit en locatiediensten biedt.  
In overleg met zorgverleners kan Philips de combinatie van dataplatformen en verschillende sensoren aanpassen voor verschillende patiëntengroepen om hen, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep, in de thuissituatie te blijven monitoren en te begeleiden. Philips verkent ook de mogelijkheid om chronische patiënten met hartfalen of COPD na een acute episode thuis te monitoren.

“Grote behoefte aan oplossingen om de druk op de zorg te verlichten.”

“We zijn erg verheugd over de goedkeuring van de Healthdot sensor,” zegt Michael Heesemans, Venture Leader Healthdot bij Philips. “Wij hebben deze nieuwe sensor uitgebreid getest samen met het Catharina Ziekenhuis in verschillende klinische studies. Door COVID-19 is er op dit moment een grote behoefte aan oplossingen om de druk op de zorg te verlichten zoals thuismonitoring. Daarnaast hopen we een basis te leggen voor een toekomst waarin eHealth centraal staat.”

De ‘Healthdot’-sensor is in Eindhoven ontworpen en geproduceerd in samenwerking met het Holst Centre (*), dat zijn expertise op het vlak van sensortechnologie en flexibele electronics heeft ingebracht. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de ‘Healthdot’ vorig jaar getest op 350 patiënten die herstelden van een bariatrische operatie of grote buikoperatie. De patiënten hebben het gebruiksgemak getest en een dagboek bijgehouden om te controleren of de gemeten waarden juist zijn. Een bariatrische operatie heeft tot doel het gewicht te verminderen.

“Met de Healthdot sensor kunnen we volgen hoe patiënten thuis herstellen,” zegt anesthesioloog dr. Arthur Bouwman van het Catharina Ziekenhuis die is betrokken bij het onderzoek naar de sensor. “Dankzij de sensor hoeven patiënten in het ziekenhuis minder fysieke metingen aan het bed te doen. Voor de verpleegkundige scheelt dit in de werkdruk. Voor patiënten thuis geeft de ‘Healthdot’-sensor henzelf en zorgverleners een veilig gevoel, want we kunnen de gezondheid van patiënten ook in de thuissituatie blijven volgen. Door op afstand een vinger aan de pols te houden, kunnen we sneller ingrijpen bij problemen.”

(*)
Holst Centre is een onafhankelijk onderzoeks- en innovatiecentrum. Het ontwikkelt technologie die inspeelt op de mondiale maatschappelijke uitdagingen van morgen en die bijdraagt ​​aan een gezondere en duurzamere wereld. De Holst-innovaties zijn gericht op het verbeteren van de vitaliteit en het welzijn van mensen en het zorgen voor een duurzame leefomgeving.

Holst Centre is in 2005 opgericht door imec in België en TNO in Nederland. Het wordt ondersteund door lokale, regionale en nationale overheden. Het is vernoemd naar Gilles Holst, een Nederlandse pionier op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en de eerste directeur van Philips Research. Holst Centra is gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven. Er werken meer dan 180 medewerkers uit 28 landen. Holst Centra heeft momenteel 56 industriële partners en 45 lopende gefinancierde projecten in portefeuille.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten