Hoofdprijs voor belangrijkste onderwijsinnovatie in universitair Nederland
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Technische Universiteit Eindhoven

Het team ‘Innovationa Space’ van de Technische Universiteit Eindhoven (zie bovenstaande foto) heeft de hoofdprijs behaald bij de toekenning van de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremies. Het krijgt hiervoor 1,2 miljoen euro, die besteed zullen worden aan de verdere ontwikkeling van Challenge Based Learning (CBL).
‘Innovation Space’ is het expertisecentrum voor Challenge Based Learning. De ontwikkeling van het centrum is eind 2015 gestart. Het team heeft in die relatief korte tijd een nieuw onderwijsconcept neergezet, gebaseerd op de ervaringen met de multidisciplinaire studententeams waar de TU/e zo bekend om staat.

Door in multidisciplinaire teams samen te werken aan real-life challenges, in samenwerking met industrie en maatschappelijke partners, zijn studenten intrinsiek gemotiveerd en doorlopen zij steile leercurves. Hierbij staat het leren van studenten centraal. Studenten leren in teamverband complexe problemen op te lossen, verdiepen daarbij hun kennis, en verwerven nieuwe kennis en professionele vaardigheden. De TU/e biedt deze innovatieve manier van leren aan steeds meer studenten aan. ‘Challenge Based Learning’ staat inmiddels ook centraal in de TU/e-onderwijsvisie voor 2030.De Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, las bij de uitreiking voor uit het juryrapport: “We zijn diep onder de indruk van de manier waarop Challenge Based Learning gerealiseerd wordt in ‘Innovation Space.’ Ook zijn we blij te zien dat er in ’Innovation Space’ ook gedegen onderzoek gedaan wordt naar het leren van studenten in deze omgeving. De commissie vindt het uniek voor Nederland en misschien wel voor Europa.” De Hogeronderwijspremie is in het leven geroepen om bijzondere prestaties te waarderen op gebied van onderwijsinnovatie in het hoger onderwijs, net zoals de Spinozapremies bijzonder onderzoek waarderen. Onder de noemer van de Hogeronderwijspremie is er jaarlijks een top-3 van winnende teams aan de universiteiten en een top-3 van de hogescholen. De premie onderstreept dat excellent onderwijs net zo gewaardeerd wordt als excellent onderzoek.

“Onderwijsconcept biedt grote meerwaarde aan onze studenten.”

“Deze prijs is een geweldige waardering voor de waarde van de onderwijsinnovatie die we hier in een paar jaar tijd hebben neergezet”, zegt hoogleraar Isabelle Reymen, wetenschappelijk directeur van TU/e ‘Innovation Space.’ Het onderwijsconcept Challenge Based Learning biedt grote meerwaarde aan onze studenten. Ze werken daarbij aan concrete uitdagingen die dicht bij hun passie liggen, waardoor ze in korte tijd grote stappen zetten. We gaan dit onderwijsconcept nog verder ontwikkelen en breder toepassen. Daar helpt deze prijs ons zeer bij.”“We zijn als College van Bestuur bijzonder verheugd dat ‘Innovation Space’ landelijk erkenning krijgt als de belangrijkste onderwijsinnovatie in universitair Nederland. Ik zie deze waardering als een belangrijke steun in de rug voor de onderwijsvernieuwingen aan de TU/e”, zegt TU/e-rector Frank Baaijens. “Dat is mogelijk gemaakt door een exceptioneel gedreven en kundig team van onderwijsvernieuwers, geleid door professor Isabelle Reymen, dus alle lof voor alle betrokkenen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten