Voedselonderwijs op alle basisscholen in Nederland?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto AgriFood Capital

Het Noord-Brabantse ‘AgriFood Capital’ (*) zet zich samen met Greenport Venlo (**) en Regio Foodvalley (***)  in voor voedselonderwijs op de basisschool. De drie bedrijven zijn een intentieovereenkomst aangegaan voor de opstelling van een voedseleducatieplan. De drie samenwerkende partijen zijn pas echt tevreden wanneer er voedselonderwijs is op alle basisscholen in Nederland.

De regio’s gaan samen met bedrijven en andere partijen uit de voedselbranche een onderwijsmodule over voedsel ontwikkelen. Gestreefd wordt naar een gevalideerde lesmethode die uiteindelijk erkend wordt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De naam is al bekend: ‘Keukenkanjers’. Het voedselonderwijs is voor de kinderen in de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. Tijdens de lessen komen vragen aan de orde zoals ‘Hoe komen de wortels, spruitjes en karbonaadjes op mijn bord? Hoe zorg ik ervoor dat er geen eten in de vuilnisbak verdwijnt?’ Ook gaan de kinderen zelf koken. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met leren om de juiste keuzes te maken bij het kopen en eten van voedsel. Keuzes die een positief effect hebben op je gezondheid, maar ook op natuur en milieu. Daarom is het goed dat kinderen zich van jongs af aan bewust zijn van die verantwoorde keuzes. Door te weten hoe producten op je bord komen, krijg je ook meer waardering voor wat je eet”, aldus het FoodNL(****)-bestuur.

(*)
Het ontwikkelen van de slimste en duurzaamste voedselketens, van boer tot bord. Dat is de missie van AgriFood Capital. Ondernemers, overheden en kennisinstellingen werken op innovatieve manier samen aan slimme, gezonde en duurzame oplossingen voor onze voedselvoorziening. Dat doen we vanuit Noordoost-Brabant: dé topregio in agrofood.

(**)
De regio Greenport Venlo is economisch sterk in ontwikkeling en van nationaal en internationaal belang. Dit unieke gebied bestaat uit bedrijventerreinen, natuurlandschappen, recreatiemogelijkheden, een campus en wordt ontwikkeld en beheerd door Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

(***)
Het doel van Regio Foodvalley is om door versterking van het vestigingsklimaat en de kwaliteit van de leefomgeving de Europese topregio op het gebied van agrofood te worden en te blijven. Om dat doel te bereiken werken de acht gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen met twee provincies, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers in de regio.

(****)
FoodNL is de werknaam van de samenwerking van AgriFood Capital/Regio Noordoost Brabant, Regio Greenport Venlo en Regio Foodvalley in Brussel. In FoodNL vormen de drie voedselregio’s samen een sterke coalitie om vanuit Nederland in Europa beter op te komen voor regionale en economische belangen. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten