Brugge op koers voor klimaatneutraliteit in 2050
bron: Stad Brugge - Photo by Surya Sharma on Unsplash

Brugge wil de uitstoot van CO2 op haar grondgebied sterk verminderen en dat lijkt steeds beter te lukken. Uit de evaluatie van het klimaatplan 2020 blijkt dat de CO2 uitstoot tussen 2011 en 2020 naar schatting meer dan 10% gedaald is. Dat is minder dan de verhoopte 26%, maar toch een hele sterke prestatie als je in rekening brengt dat het klimaatplan 2020 pas echt op kruissnelheid kwam vanaf 2015. In vergelijking met andere steden scoort Brugge vrij hoog.

“De kentering is ingezet en nu komt het er op aan om deze positieve evolutie vast te houden en te versnellen” zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet. “En dat kan: de krijtlijnen voor het klimaatplan 2030 zijn uitgezet: we willen tegen 2030 minstens 40% minder CO2 uitstoten. Door minder fossiele brandstoffen te gebruiken in het verwarmen en voor onze mobiliteit en meer lokale hernieuwbare energie op te wekken via wind en zon moet dit lukken.”

Opvallende vaststelling is dat Brugge gerust de hernieuwbare energiestad van Vlaanderen genoemd mag worden. De hoeveelheid lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit is vandaag al ongeveer 30% van wat er aan elektriciteit verbruikt wordt in Brugge. Daarmee staat Brugge bovenaan de lijst van de Vlaamse steden.

“Brugge heeft met haar ligging aan de zee en haar grote grondgebied veel mogelijkheden om windenergie op te wekken. Deze troef willen we ook in de toekomst verder uitspelen. Ook voor het opwekken van zonne-energie is er nog veel potentieel en moeten we samen op inzetten”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Zeebrugge moeten we als toekomstig energie-hub verder alle kansen geven, en dat zal met de fusie met de haven van Antwerpen versterkt worden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten