Drone kan bij brand mensenlevens redden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Rien Boonstoppel en Martien Schouten

Een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, verenigd in Team Blue Jay, heeft een drone ontwikkeld met een aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde. De drone fungeert namelijk als assistent voor de brandweer, wat vooral handig en nodig is in verzorgingshuizen waar ouderen verblijven. De drone kan een brand vroegtijdig ontdekken (detecteren) en vervolgens de bewoners en brandweer assisteren. Op deze manier is Blue Jay in staat levens te redden!Binnenkort wordt de werking van de drone ‘beproefd’ in een woonzorgcentrum in Oirschot (bij Eindhoven).

Drone leidt de bewoner naar de veilige uitgang

Zodra de brand begint bij voorbeeld in een kamer van een woonzorgcentrum, gaat er een brandalarm af. De Blue Jay-drone wordt op dit alarm aangesloten en vliegt autonoom naar die kamer. Als de drone via warmtedetectoren voelt dat het veilig is om de kamer binnen te gaan, zal hij dat doen. Vervolgens zal de drone vaststellen of er iemand in de kamer is. Is dat niet het geval, dan gaat de drone naar de volgende kamer om te kijken of daar iemand is. Als de drone de aanwezigheid van een persoon herkent, zal hij op die persoon reageren. Door het gebruik van leds en het scherm zorgt de drone ervoor dat de bewoner de drone zal volgen. Vervolgens leidt de drone de bewoner naar het ontmoetingspunt, waar een verpleegkundige wacht. Zodra de drone daar is aangekomen, zorgt de verpleegkundige voor de bewoner en gaat de drone terug het gebouw in om meer mensen te vinden.
Naast het redden van mensen in het gebouw, zal de drone ook de brandweer en verpleegkundige nuttige informatie verstrekken door middel van een app. Deze app toont aspecten als de locatie van de drone in het gebouw en een livestream van wat er rondom de drone gebeurt. Bovendien kunnen verpleegkundigen de kleur van de leds en de ogen wijzigen met behulp van de app.
Op deze manier gaan de ongeveer zeven minuten voordat de brandweer arriveert niet verloren en worden deze benut om bewoners uit hun kamers te helpen. Het protocol schrijft namelijk voor dat bij de uitbraak van brand in een verzorgingshuis alle medewerkers buiten moeten wachten tot de brandweer arriveert. Hierdoor gaat cruciale tijd verloren.
Enkele maanden geleden presenteerde Blue Jay zijn ‘proof of concept.’ In een realistisch scenario hielp de drone een bewoner van een verzorgingshuis tijdens een brand. 

“Geweldige kans om de brandveiligheid te verbeteren.”

“Een autonoom vliegende drone is een geweldige kans om de brandveiligheid te verbeteren”, legt Paul van Dooren uit. Hij is adviseur innovatie bij Brandweer Brabant-Zuidoost en hij ziet veel voordelen. Volgens hem kan de drone van Blue Jay de kwetsbare ouderen beschermen. De brandweerman schetst een waargebeurd voorbeeld: “Een zoon van een bejaarde man in een bejaardentehuis gaf zijn vader een elektrische koekenpan. De man zette de pan echter op het vuur. Het veroorzaakte brand en de man stierf. Dit soort ongelukken kunnen in de toekomst worden voorkomen door Blue Jay snel te alarmeren. “
Vorig jaar kwamen 22 mensen om bij een brand in Nederland. Ruim zestig procent van deze slachtoffers was ouder dan 65 jaar volgens het jaaroverzicht fatale woningbranden in 2019. Door de brand in een vroeg stadium te signaleren en de bewoners en de brandweer bij te staan, kan Blue Jay levens redden!

“De drone heeft een gezicht zodat de bewoners de drone zullen vertrouwen.”

Aan Omroep Brabant legt student-teammanager Paul van Kuppevelt de werking van de drone uit. “De drone krijgt van het brandmeldsysteem door waar er brand is en vliegt vervolgens naar de kamer waar de melder afgaat. Daar scant de drone of er iemand is.”
De oudere in de kamer wordt via een signaal op het scherm naar buiten begeleid. Paul: “Dat kan bijvoorbeeld door het icoon van een branduitgang te laten zien. Of leds die de richting aanwijzen. In de drone zit een kaart met vluchtroutes geprogrammeerd zodat de drone weet welke kant de persoon op moet gaan om zo snel mogelijk bij de uitgang te komen.”

De proef in het Oirschotse woonzorgcentrum moet uitwijzen of ouderen begrijpen wat ze moeten doen als er ineens een drone voor ze hangt. Kuppevelt: “Dat hopen we wel. We hebben het nog niet kunnen testen. De drone heeft een schermpje met een gezicht. Dat hebben we gedaan zodat de bewoners de drone zullen vertrouwen. Als er met lawaai een vliegend ding op je afkomt, is het niet meteen duidelijk dat je dit moet volgen. In Oirschot gaan we kijken of het lukt.”

De drone heeft ook een camera met een livestream. De brandweer kan zo live meekijken. Brandweeradviseur Van Dooren: “We kunnen tijdens het aanrijden al bepalen wat er aan de hand is. Zit er nog iemand binnen? Hoeveel mensen zijn erbij betrokken? Hoeveel rook komt er vrij? Hoe groot is de brand? Met de drone krijgen we snel inzicht waar er nog iemand in het gebouw is. We weten eerder op welke verdieping en kamer we moeten zijn. Dat is informatie die we nu vaak later krijgen.”

“Onze focus ligt op het redden van mensen, niet op blussen.”

Volgens de brandweerdeskundige is de drone een extra hulpverlener. “Er moet snel geëvacueerd worden. In de avond en in het weekend is daar in een verzorgingshuis vaak weinig personeel voor. Meestal maar één of twee medewerkers. Als wij dan aankomen, is er vaak nog weinig gedaan. Een drone kan helpen zodat de mensen veel sneller buiten staan.”

Of de drone in de toekomst ook zelf brandjes gaat blussen, is nog onzeker volgens student Paul van Kuppevelt. “Onze focus ligt op het redden van mensen. Niet het blussen. Misschien kunnen we daar later naar kijken.”

Team Blue Jay: 21 topstudenten van verschillende faculteiten

Het team Blue Jay werkt sinds september 2015 en bestaat momenteel uit een team van 21 topstudenten van verschillende faculteiten van de Technische Universiteit Eindhoven en de Fontys Hogescholen, zowel nationaal als internationaal. Het multidisciplinaire team is gedreven om het volledige potentieel van drones te laten zien. Blue Jay: “Diversiteit maakt ons team bijzonder en passie voor technologie is onze gemeenschappelijke kracht. Wij geloven dat snelle vooruitgang in ontwikkeling wordt geboekt als we hard werken, kant-en-klare oplossingen en motivatie combineren. Als studententeam kan Blue Jay het verschil maken omdat we de kans hebben om te experimenteren met technologieën. We kunnen ons zonder beperkingen ontwikkelen om winst te maken. Elke cent gaat rechtstreeks naar de ontwikkeling van geavanceerde technologie en om onze regio een voorsprong op het gebied van robotica te geven.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten