Muziek op scholen voor de onmisbare menselijke waarden in onze samenleving
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘Meer muziek in de klas’

Doordat een groot aantal verschillende instanties in regio De Kempen in Noord-Brabant (*) elkaar hebben gevonden in de verzorging van muziekonderwijs zijn 6500 basisschoolleerlingen van dertig basisscholen in dit gebied in de toekomst verzekerd van structureel muziekonderwijs. Met dank aan de financiële hulp van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat hiervoor 20.000 euro ter beschikking heeft gesteld. Daardoor kunnen nu zelfs klassieke instrumenten zoals violen en celli worden aangeschaft voor de oprichting van een ‘strijkersklas.’

Het ‘Muziekakkoord’ is een financiële regeling van het Ministerie van OCW met als doel structureel muziekonderwijs te verzorgen voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. De gedachte achter het ‘Muziekakkoord’ is dat muziek een structurele basis legt voor empathie, sociale binding, kwaliteit van leven, creativiteit, luisteren naar elkaar en openstaan voor verschillen, de onmisbare menselijke waarden in onze maatschappij. Bij het bereiken van een ‘Muziekakkoord’ tussen verschillende samenwerkende partijen is een financieel beroep mogelijk op ‘MuziekMatch’. Dit is een financiële impuls van het ministerie van 1 miljoen euro voor regionale en private partijen om samen te werken voor structureel muziekonderwijs op de basisscholen in een regio. ‘Muziekmatch’ is weer gekoppeld aan het project ‘Méér Muziek in de Klas Lokaal.’  Dit project zet in op duurzame verankering van muziekonderwijs in de regio. Dit gebeurt door alle regionale partijen die hiervoor nodig zijn met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. In De Kempen zijn dit naast uiteraard het onderwijs, de gemeenten, maar bijvoorbeeld ook alle muziekverenigingen, bedrijven, serviceclubs, poppodia, pabo’s en conservatoria. Een gigantische klus natuurlijk om al deze partijen bij elkaar te krijgen en alle neuzen in een en dezelfde richting te laten wijzen. In De Kempen is dit gelukt. En de jeugd wordt er beter van.      

Volgens de onderwijscoördinator van Art4You Kunsteducatie voor Muziek, Dans, Theater en Educatie in de kerngemeente van De Kempen, Veldhoven, zorgt het ‘Muziekakkoord’ voor een didactische en financiële borging en dat juicht hij uiteraard van harte toe. Immers, Art4U Kunsteducatie is al meer dan vijftien jaar bezig met muziek op alle basisscholen in de Kempen. Vakdocenten van Art4U verzorgen al muzieklessen voor alle verschillende groepen van de basisscholen: muziek en beweging voor de kleuters, muzikale basisvaardigheden voor groep 3 en 4 en zang- en blazersklassen vanaf groep 5. Daarnaast kunnen leerlingen van groep 5, 6 en 7 kiezen voor ukelele-, percussie-, accordeon of keyboardlessen en kunnen de leerlingen van groep 8 een eigen popsong maken en opnemen in de Art4U-opnamestudio.

(*)
Het gebied De Kempen ligt in het noordoosten van Vlaanderen en sluit noordelijk aan op de Nederlandse provincie Noord-Brabant ten zuiden van de lijn Eindhoven-Tilburg. De Vlaamse Kempen nemen het grootste deel van de provincie Antwerpen, het noorden, midden en westen van Belgisch Limburg en het uiterste noorden van Vlaams-Brabant in.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten