Gent op shortlist voor Europese Jongerenhoofdstad
bron: Stad Gent

Gent is genomineerd voor de titel van European Youth Capital 2024. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De andere 3 kandidaten zijn Chișinău in Moldavië, Lviv in Oekraïne en Veszprém in Hongarije. Wie het haalt, weten we midden november.

Prioriteit

Het European Youth Forum, een platform van meer dan 100 Europese jongerenorganisaties, reikt de titel van European Youth Capital elk jaar uit aan een Europese stad die zich inspant om jongeren te emanciperen en bij het beleid te betrekken, en op die manier ook de Europese identiteit versterkt. De titel behalen is een van de vier internationale prioriteiten van het stadsbestuur.

Gent heeft een sterk dossier ingediend om onze ambitie voor Europese jongerenhoofdstad kracht bij te zetten. Het is een dossier dat in de eerste plaats geschreven en bepaald is door de jongeren zelf. Als Gent in 2024 European Youth Capital wordt, zal dat de kers op de taart zijn van ons jeugd- en kindvriendelijk beleid“, zegt Mathias De Clercq, burgemeester van Gent.

Dankzij de titel krijgt een stad de kans om innovatieve ideeën, projecten en activiteiten onder de aandacht te brengen en om te tonen hoe jongeren beter bij het beleid betrokken kunnen worden, van initiatieven rond openbaar vervoer en stedelijke  infrastructuur tot culturele, recreatieve en educatieve programma’s. De huidige European Youth Capital is Klaipeda in Litouwen, in 2022 is het de beurt aan Tirana in Albanië en in 2023 aan Lublin in Polen. Antwerpen kreeg de titel in 2011.

Shortlist van 4

In januari 2021 diende Gent een kandidaatsdossier in om de titel voor 2024 binnen te halen. Negen andere steden, waaronder Batumi in Georgië en La Louvière in België, deden hetzelfde. Vandaag raakte bekend welke 3 steden naast Gent naar de volgende ronde gaan: Chișinău in Moldavië, Lviv in Oekraïne en Veszprém in Hongarije. Nu volgt een tweede ronde, waarbij de kandidaat-steden hun dossier vervolledigen aan de hand van opmerkingen van de jury. In september 2021 dienen ze het aangepaste dossier in, en daarna wordt een winnaar gekozen. De uiteindelijke bekendmaking volgt midden november 2021 in Klaipeda.

Voor en door jongeren

Het Gentse dossier wordt onder de noemer ‘We are the city’ opgebouwd rond 3 centrale thema’s: vrijwilligerswerk en burgerschap bij jongeren in de stad stimuleren (engage), fysieke en mentale ruimte voor jongeren in de stad creëren (empower) en bouwen aan een warme stad waar jongeren zich veilig voelen (care). In het dossier staan al een hele reeks activiteiten die in 2024 een jeugdige invulling kunnen krijgen. Het gaat niet alleen om stadsprojecten, maar ook om samenwerkingen met het Gentse middenveld, de onderwijswereld, enzovoort.

De motivatie om Europese Jongerenhoofdstad te worden is tijdens de coronaperiode alleen maar gegroeid. Veel jongeren hadden het gevoel dat maatregelen te veel over hun hoofden heen werden genomen en veel jongeren hebben het écht lastig. Door deze selectie kunnen we nu voluit gaan voor de nominatie. 2024 wordt sowieso een jaar om naar uit te kijken. Maar we schakelen nu al een versnelling hoger voor de Gentse jeugd“, vertelt Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Het Gentse dossier werd opgesteld op basis van bijdragen van Gentse jongeren en signalen uit het middenveld. Ook in de verdere uitwerking van het programma zullen Gentse jongeren een actieve rol spelen. Op die manier wordt het een verhaal voor en door jongeren. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten