Een ‘troostdeken’ tegen de vernietiging van de natuur op aarde
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Comfort blanket for our planet

Na het zien van de documentaire ‘A Life on Our Planet’ van de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough werd de Eindhovense Gijsje van Bakel getroffen door somberheid.  De spraakmakende film maakt namelijk duidelijk wat we gedurende een mensenleven hebben vernietigd aan natuur. En dat we voor de grootste uitdaging van het leven op aarde staan om de natuur alsnog een kans te geven. Klimaatverandering is daarvoor essentieel.
De film maakte Gijsje depressief, maar desondanks kon ze de kracht opbrengen om haar negatieve gevoelens en gedachten om te zetten in een inspirerende actie. Ze ging aan de slag met het maken van een ‘troostdeken’. Een ‘troostdeken’ voor onze planeet. Om deze op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties dit jaar in Glasgow te tonen. Daarvoor deed ze een beroep op de medemens. En die liet haar niet in de steek.

“Natuurlijk had ik vaker nagedacht over het klimaat, maar dat het zo erg was wist ik niet”, vertelt ze in het Eindhovens Dagblad. “In de film wordt het jaar 2100 genoemd als datum dat het echt op is voor onze aarde, over nog geen tachtig jaar! Dat sloeg bij mij in als een bom.”

Daarom startte ze de actie ‘Comfort blanket for our planet’ ofwel een ‘Troostdeken voor onze planeet.’  Een project dat ze niet in haar eentje wilde realiseren en waaraan iedereen zich kan verbinden. Hoe? Door een lapje stof van 10 bij 10 centimeter te breien, haken, vilten, naaien of knopen. Daarvoor deed ze een oproep op Instagram en Facebook.

De jonge Eindhovense begon met het sturen van een foto van haar eigen lapje naar familie en vrienden en vroeg hen dit op social media te delen. “Met deze deken wil ik de wereld laten zien dat wij mensen in staat zijn om samen te werken. En om de wereldleiders te laten zien dat het NU de tijd is in actie te komen tegen klimaatverandering. Als we samenwerken kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen en de aarde weer onze Troostdeken laten zijn”, schreef ze. “Deel dit bericht alsjeblieft, hoe meer mensen meedoen, hoe groter het deken wordt, hoe groter de impact deze zal hebben. “

Ze vroeg om de naam, stad en land op de envelop te schrijven, zodat ze de oorsprong van het ‘document’ zou kunnen vaststellen.
Haar oproep kreeg weerklank. Uit alle delen van de wereld ontving ze hartverwarmende reacties én losse lapjes. Uit Rusland, Engeland, Singapore. Gijsje naaide ze aan elkaar en maakte er een ‘troostdeken’ van.

Klimaatalarm 2021 en Klimaatconferentie

Gisteren werd het spreekgestoelte op het Eindhovense Stadhuisplein tijdens de grote landelijke actie ‘Klimaatalarm 2021’ met haar ‘troostdeken’ versierd.  Met nog drie dagen te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland was volgens talrijke actiegroepen gisteren hét moment om te kiezen voor een politiek die staat voor een natuurinclusieve samenleving met aandacht voor natuur, klimaat en duurzaamheid.  Dat was een mooie ervaring voor haar. Maar de Eindhovense wil méér. Ze wil in november met haar ‘troostdeken’ naar de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Schotse Glasgow.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten