Meer dan 50.000 euro voor 12 Brusselse jongerenprojecten in coronatijden

Brussel maakt meer dan 50.000 EUR vrij voor creatieve en laagdrempelige projecten die inzetten op het welbevinden en het juist informeren van Brusselse jongeren. De 12 geselecteerde projecten spelen in op actuele noden die ontstaan zijn tijdens de coronacrisis. Dit doen ze door Brusselse jongeren op jongerenmaat te informeren en hen een antwoord te bieden op vragen waar ze mee zitten. Zowel individuele jongeren als organisaties grepen hun kans om een project op te zetten. 23 projecten werden ingediend.  

Brussel lanceerde eind vorig jaar op gezamenlijk initiatief van Collegevoorzitter Elke Van den Brandt (bevoegd voor Jongerenwelzijn) en Collegelid Pascal Smet (bevoegd voor Jeugd, Cultuur en Sport) de projectoproep ‘Jong zijn in tijden van corona’ omdat jongeren heel zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Ze hebben het gevoel er alleen voor te staan, zijn hun perspectief kwijt, hebben stress en angst en zitten met veel vragen. Jongeren hebben ook de nood om over deze zorgen te kunnen praten.   

Pascal Smet, bevoegd voor Jeugd: “Onze jongeren zijn zwaar getroffen door deze crisis. We willen ervoor zorgen dat zij er voor elkaar kunnen zijn vandaag. Zij zijn zelf jong en weten als geen ander wat hun leeftijdsgenoten nodig hebben in deze bijzondere periode. We willen met de gekozen projecten een brug slaan tussen de vele intiatieven die er zijn en de jonge Brusselaars die een duwtje of wat extra steun nodig hebben. Vaak zien zij via kunst, cultuur en sport manieren om informatie te delen of om onderwerpen bespreekbaar te maken. We laten hen niet los.”

Elke Van den Brandt, bevoegd voor Welzijn: “De impact van de coronacrisis op Brusselse jongeren is groot. Niet alle jongeren vinden de juiste informatie over covid-19 of antwoorden om met hun kopzorgen om te gaan. Met deze projecten gaan jongeren vanuit hun eigen ervaringen zelf aan de slag. Ze zetten concrete acties op die hen versterken in hun zoektocht naar de juiste informatie en gaan met elkaar in gesprek over de vragen en zorgen waar ze mee zitten.”

Een selectie uit de 12 gekozen projecten 

Take Care: Open Air Cinema for Students’ door Pilar i.s.m. VUB, RiTCS, EhB, UAB

Take Care: Open Air Cinema for Students’ is een gratis openluchtcinema voor alle Brusselse studenten. Met dit project willen de initiatiefnemers de Brusselse studenten in de kijker zetten door hen een culturele activiteit aan te bieden net voor de examenperiode. De getoonde films focussen op het thema welzijn, zijn toegankelijk voor een breed publiek en zijn luchtig van aard. Daarnaast voorziet het project ook een educatief programma met gesprekken over het welzijn van de studenten, voor of na de culturele activiteiten. Het doel is het gesprek over hun welzijn op gang te brengen. Er zullen ook infostands zijn met meer info over het hulpverlenend netwerk in Brussel.

Creative in Solitude door Zoë Demoustier

Samen met enkele Brusselse jongeren startte Zoë een sociaal en creatief platform waar jongeren hun gevoelens van eenzaamheid en verlies kunnen omzetten in een tekst, een beeld of een creatie. Hun getuigenissen  over de impact van corona op hun mentale en creatieve ruimte, vind je gebundeld op de website www.creativeinsolitude.be en op de Instagram pagina CreativeInSolitude. Ze komen op die manier weer in contact met elkaar, met volwassenen en met organisaties waar ze terecht kunnen met hun verhaal. Zo kan ‘Creative in Solitude’ uitgroeien tot een groot creatief online netwerk van en voor jongeren.

Omdat deze getuigenissen en hun creaties blijven toestromen, denken de initiatienemers ook aan nieuwe projecten zoals het uitgeven van een boek en het organiseren van panelgesprekken.

VaRt-verhalen door Vzw Media Actie Kuregem Stad

Vzw MAKS begeleidt via creatieve workshops 25 jongeren bij het creëren van hun eigen authentiek VaRt-verhaal. Ze zetten hun lockdownverhaal om in Virtual Reality. Virtual Reality biedt de kans aan de jongeren om te dromen van een omgeving zonder beperkingen qua ruimte en mogelijkheden.

Tijdens dit creatief traject zal er ook gereflecteerd worden over het gebruik van technologie én over hun eigen ervaringen en ideeën tijdens de lockdowns.

Open huis festival ‘Good vibes only’ van Vzw Huis voor Gezondheid 

Vzw Huis voor Gezondheid ontvingen heel wat zorgwekkende signalen van studenten tijdens deze coronacrisis en organiseert daarom eind april een Open huis festival  ‘Good vibes only’ voor studenten in de zorg in Brussel. Gedurende twee weken geeft de vzw online en offline activiteiten, met als doel de studenten tools en handvaten aan te reiken rond het versterken van hun veerkracht en hun terug te  verbinden. De organisatie bouwt hiermee verder op een succesvol initiatief dat na de eerste lockdown werd opgestart.

Cachet op hete kolen 

Vzw Cachet zal in de tuinen van Brusselse jeugdhulpvoorzieningen gezellige ontmoetingsplekken uitbouwen waar de jongeren in gesprek kunnen gaan over de vragen waarmee ze zitten. De gesprekken krijgen ook een digitaal verlengstuk. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten