Leerzaam en goed voor het milieu: E-waste Race voor basisschoolleerlingen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Cure afvalbeheer

Leerlingen van vijftien basisscholen in de regio Eindhoven gaan vier weken lang de strijd aan tegen het zomaar weggooien van elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie.

“Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Ik denk dat het belangrijk is daar jong mee te beginnen. Daarom ondersteunen we ieder jaar de E-Waste Race”, aldus de Eindhovense wethouder van duurzaamheid, Rik Thijs. Na een gastles van gedreven experts zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te dragen en e-waste in te zamelen.

Elektronisch afval zit vol met waardevolle materialen

E-waste staat voor elektronisch afval. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Op dit moment wordt in Nederland maar liefst tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Enorm zonde want het zit vol met waardevolle materialen. Wanneer klein elektronische afval apart wordt ingeleverd, draag je eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald.

De E-waste Race wordt gehouden in samenwerking met Cure afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Cure Afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Zo’n 100 medewerkers zijn dagelijks in de weer om van ruim 135.000 huishoudens het afval in te zamelen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten