Eerste theeplantage in Vlaanderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tea by Me

Het is een Nederlands-Vlaamse samenwerking: thee telen op Vlaamse bodem en afwerken in het Noord-Brabantse Zundert. Sinds vorige maand is amaryllisteler Raf Rombouts uit Loenhout ook een Vlaamse theeteler. De eerste plantjes zijn de grond ingegaan. Raf is de eerste theeteler in Vlaanderen. De Nederlander Johan Jansen, de leverancier van het plantgoed aan de Vlaming, bevestigt het. Jansen is sinds twee jaar succesvol bezig met thee telen in Nederland en wil zijn bedrijf ‘Tea by Me’ nu gaan uitbreiden in het buitenland, eerst België daarna Frankrijk en Duitsland.

Volgens theeliefhebber Johan Jansen (36) is er een enorme potentiële vraag naar lokaal geproduceerde thee. In China proefde hij voor het eerst hoe thee kan smaken. Vers, met kennersoog geplukt, met precisie verflenst, gerold, gebroeid en gedroogd. Hij raakte in de ban van de Camellia Sinensis, de ‘oerplant’ van alle 200 soorten thee. Weer terug in Nederland ging Johan aan de slag om de Camellia Sinensis winterhard te maken. Na acht jaar theeplanten kruisen en veredelen is het hem gelukt. Sinds twee jaar is hij de eerste theekweker in de Europese geschiedenis en liggen de theezakjes van ‘Tea by Me’ onder het label LocalTea in de schappen van Nederlandse supermarkten.

“Gezond voor lijf en land en door eerlijke handen geplukt.”

‘Zo drinkt Nederland 400 jaar na de kennismaking voor het eerst echte verse thee. Gezond voor lijf en land en door eerlijke handen geplukt’, aldus een trotse Johan. Op zijn kwekerij in Zundert groeien winterharde theeplanten die hem voorzien van verse theebladeren maar ook van zuurstof. Omdat Jansen heel precies en met een gesloten watersysteem kweekt, bespaart hij vergeleken met thee van buitenplantages veel water. Daarnaast hoeft zijn thee niet het vliegtuig in, dus dat scheelt een heleboel CO2. Sterker nog – en Johan verwijst daarvoor naar een onderzoek van Amsterdam Young Academy en de Universiteit van Amsterdam – kent de productie van een kopje LocalTea vergeleken met thee uit het verre buitenland 96% minder CO2 uitstoot, een besparing van 99,59% energie en 96.96% minder watergebruik.

“De vraag naar lokale producten zit in de lift en wij zijn de eerste met een lokale thee.”

Voor de uitbreiding van zijn bedrijf in België heeft Johan samenwerking gezocht met amaryllisteler Raf Rombouts in Loenhout. Rombouts heeft 2.000 meter van zijn serre vrijgemaakt voor de theeplantjes uit Zundert. Hij wil zich de komende jaren in het telen van thee bekwamen en ziet vooral synergie met de amaryllisteelt. “Dan kunnen we bijvoorbeeld restwarmte uit de serre kwijt in de tunnels.” Volgende maand verwacht Raf de eerste theebladeren te kunnen plukken.

De Vlaming ziet een grote markt voor lokale thee in België. “De vraag naar lokale producten zit in de lift en wij zijn de eerste met een lokale thee.” De thee uit de serre van Rombouts wordt eveneens onder het Nederlandse gelijknamige label ‘LocalTea’ op de Belgische markt gebracht, maar krijgt straks een eigen Belgische verpakking. Volgens leverancier Johan Jansen zijn op het moment al gesprekken gaande met Belgische supermarktketens. Jansen verwacht binnen enkele maanden met de Belgische thee op de markt te kunnen komen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten