Innovatieve app waarschuwt voor wateroverlast
bron: VUB - Photo by Chris Gallagher on Unsplash

Maartse buien en aprilse grillen luiden het seizoen in van zomers met intense stortbuien, die leiden tot lokale waterlast. Lokale wateroverlast precies inschatten is moeilijk. Het FloodCitiSense project, een internationaal participatief onderzoeksproject onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren, wil dit verhelpen door een waarschuwingsdienst voor wateroverlast te ontwikkelen. De innovatieve app laat toe om regenval en wateroverlast te melden.

Verbeiren: “De onderzoeksfase van de app is afgelopen en in Brussel willen we nu graag evolueren naar een operationele fase. Daarvoor hebben we nood aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers die hun observaties delen via de App. Zo kunnen we zoveel mogelijk gebieden systematisch in kaart brengen Ook het melden van hevige regen zonder wateroverlast is heel relevant, omdat dit toelaat om onze voorspellingen te verbeteren. Met de voorspellingen kunnen we bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast.”

Bij hevige regenval worden Brussel en andere steden en gemeenten geregeld getroffen door wateroverlast. Tijdens de herfst en winter, is dit overvloedige regen die langzaam over de stad trekt en in combinatie met het vallen van de bladeren ervoor zorgt dat er blokkades ontstaan aan de rioleringsinlaten. Tijdens de zomer zijn het vooral intense regenstormen, met heel veel regen op korte tijd.

Het participatief onderzoeksproject FloodCitiSense mobiliseerde afgelopen 3 jaar burgers en betrok hen actief bij de ontwikkeling van relevante en innovatieve hulpmiddelen om wateroverlast in steden te gaan voorspellen. Onder andere met een mobiele app die toelaat om wateroverlast op een makkelijke en consistente manier te rapporteren. De “FloodCitiSense”-app gebruikt zowel wetenschappelijke data als informatie van burgers over regenval en mogelijke wateroverlast.  Gebruikers kunnen in de app de regenval in hun omgeving aangeven aan de hand van gebruiksvriendelijke iconen die elk staan voor een verschillende intensiteit van regenval, gaande van wateroverlast in parken of straten tot verstoppingen van riolen of privédomein. Meer informatie over het project vinden geïnteresseerden op de website, waar de onderzoeksactiviteiten en resultaten in een grafische samenvatting kunnen worden geraadpleegd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten