Overheidssteun voor autorace met elektrisch aangedreven bolides in de technologiestad
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto InspiredImages via Pixabay

Met een officiële brief aan de Formule E-organisatie in Londen steunen maar liefst vier ministeries (*) de kandidatuur van de stad Eindhoven voor het houden van een Formule E-race volgend jaar door het hartje van de stad.Het is niet eerder voorgekomen dat vier afzonderlijke ministeries zich op deze wijze scharen achter een sportevenement. Dit heeft vooral te maken met de maatschappelijke raakvlakken die een Formule E-race met zich meebrengt. Het concept dat de Stichting Formule Eindhoven ontwikkelt rondom de race is er namelijk op gericht de transitie naar een toekomstbestendige regio te versnellen met concrete doelstellingen op het gebied van CO2 neutrale mobiliteit, hogere werkgelegenheid en een beter leefklimaat.

Om de Metropoolregio Brainport Eindhoven nadrukkelijk en aantrekkelijk wereldwijd te profileren is de stichting twee jaar geleden een missie gestart om een Formule-E race naar Eindhoven te halen. Dit streven heeft meer om het lijf dan alleen een autorace. De bedoeling is dat een breed scala aan complementaire activiteiten en campagnes zal worden ingericht om de wereld te laten weten dat je in de regio van Brainport Eindhoven moet zijn voor de top in technologie en mobiliteit.

Technologische ontwikkeling en duurzaamheid zijn de pijlers van deze sport

Formule-E, officieel de ABB Formule-E Championship, is een autosportklasse georganiseerd door de FIA (Federation Internationale l ’Automobile) die enkel elektrisch aangedreven auto’s bevat.
In 2012 ontstond dit idee. Het eerste kampioenschap werd gehouden in het seizoen 2014-2015.
De races van de elektrisch aangedreven raceauto’s worden gehouden in steden over de hele wereld en op zogenaamde straatcircuits. Op dit moment zijn er elf deelnemende teams. Steeds meer bekende merken stappen in deze sport. Niet alleen automerken, zoals Audi, BMW, Porsche, Mercedes, Jaguar en Nissan, ook Heineken heeft zich verbonden aan de Formule E-klasse.

Technologische ontwikkeling en duurzaamheid zijn de pijlers van deze tak van sport. Formule-E zoekt naar nieuwe oplossingen en verbeteringen op het gebied van elektrische mobiliteit. Ook op het gebied van communicatie en interactie met fans zoekt Formule-E naar vernieuwing. Dat maakt de sport wereldwijd steeds aantrekkelijker voor een groot publiek met interesse in technologie, autosport en duurzaamheid.

1,3 miljard mensen in 200 landen zien e-cars racen met een topsnelheid van 280 km/h

 Enkele cijfers:

  • totaal aantal tv-kijkers laatste seizoen: 330 miljoen (groei 73% t.o.v. vorig jaar)
  • totaal aantal online-kijkers laatste seizoen: 581 miljoen (groei 1.316% t.o.v. vorig jaar)
  • totaal bereik laatste seizoen: 1,3 miljard (groei 714% t.o.v. vorig jaar)
  • uitgezonden in meer dan 200 landen
  • de auto’s accelereren van 0 naar 100 km/h in 2,8 seconden en bereiken een maximumsnelheid van 280 km/h.
  • het geluidsniveau is ongeveer 80 dB, waar een normale auto 70 dB en een bus 90 dB produceert.
Foto: Formula-Eindhoven

Het bestuur van de Stichting Formule-E Eindhoven wijst op het belang van de Metropoolregio Brainport Eindhoven als Europa’s top technologieregio. De Europese Commissie heeft in 2019 Eindhoven uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa. “Het bereiken van deze top is hard werken geweest, maar het aan de top blijven vergt voortdurende aandacht en hard werk. Het bekend én geliefd zijn bij een wereldwijd publiek speelt daarin een belangrijke rol”, stelt het bestuur vast. Volgens de stichting lijken daarom Formule-E en Brainport Eindhoven voor elkaar gemaakt te zijn. “Formule-E is de raceklasse van de toekomst en is de belichaming van technologie, vernieuwing en duurzaamheid. Waarden die 100% overeenkomen met Brainport Eindhoven. Ook de aansluiting met Helmond als regio voor ‘smart mobility’ is uniek. Nergens in Europa is er een regio met zo’n perfecte fit met dit internationaal steeds populairder wordende autosport-event”, aldus de stichting.

“We zijn bezig met iets unieks, iets dat nog nooit in Nederland heeft plaatsgevonden.”

Voorzitter van Stichting Formule-Eindhoven, Peter-Paul Laumans, is uiteraard zeer ingenomen met de duidelijk uitgesproken overheidssteun. “Namens onze organisatie kan ik zeggen dat ik ontzettend trots ben op de support van de Nederlandse overheid. We zijn bezig met iets unieks, iets dat nog nooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Inmiddels hebben veel bedrijven en instellingen zich achter ons initiatief geschaard, het draagvlak is groot en nu dus ook uit Den Haag, dat is geweldig. Het is een bevestiging van het belang voor heel Nederland”, aldus de voorzitter van de stichting.

Peter Kentie, directeur citymarketing van Eindhoven365, zegt erover: “Natuurlijk levert een dergelijk evenement direct een grote financiële impuls op voor Eindhoven en de regio. Dat is mooi en belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het dat we hiermee laten zien dat onze prachtige stad internationaal koploper is op het gebied van innovatie en technologie. Dat onze stad een grote rol speelt in vernieuwing en verduurzaming van de wereld. Deze race biedt een perfect wereldpodium waarop Eindhoven én Nederland kunnen laten zien waar we voor staan!”.

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema omarmde het Formule-E initiatief direct en zette het in Den Haag op de kaart. “Het nieuwe evenementenbeleid van de Nederlandse overheid is erop gericht dat ook grote, internationale sportevenementen een maatschappelijke bijdrage leveren. Deze Formule E-race is voor mij een perfect voorbeeld van een evenement dat daarin slaagt en maatschappelijke impact en verandering realiseert. Dus ja, ik ben groot voorstander en fan van dit idee en zal er alles aan doen om dit tot een groot succes te maken”.

Maarten van Wesenbeeck, General Manager bij de Koninklijke Nationale Autosport Federatie (KNAF): “Wij juichen de mogelijke komst van Formule-E naar Nederland enorm toe. Formule-E is de perfecte combinatie van topsport, innovatie en duurzaamheid. Drie thema’s die in het beleid van de KNAF de komende jaren prioriteit hebben. Een Formule-E race in Nederland past tevens goed in de steeds groter wordende rol van Nederland en Nederlandse coureurs in de internationale kart- en autosport. De KNAF ondersteunt in een actieve rol vanzelfsprekend de aanvraag van Formule-E in Eindhoven. De stad kan door de samenwerking de afgelopen periode met recht al zeggen dat zij alle vertrouwen heeft in de organisatie achter de aanvraag”.

(*) De vier ministeries zijn:

  • Medische Zorg en Sport
  • Infrastructuur en Waterstaat
  • Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
  • Economische Zaken en Klimaat

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten