Mijmerplekken om coronaslachtoffers te herdenken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Meierijstad

De Noord-Brabantse gemeente Meierijstad heeft sinds zaterdag haar eerste van de dertien zogenaamde ‘corona-mijmerplekken’ in de vorm van een S-vormige zitbank. Hier kunnen mensen in alle rust, alleen of samen, mijmeren. “Het is een plek om te herdenken, stil te staan bij dat wat er allemaal gebeurd is, maar ook om vooruit te kijken en te dromen over de toekomst”, legde de voorzitter van het comité Meierijstad Mijmert, Maddy Goossens, uit. De letter S als vorm van de bank staat voor Samen, Sterk en Saamhorigheid. In de beide ‘krullen’ van de letter kunnen twee mensen veilig op anderhalve meter ‘mijmeren.’ De officiële installatie van de mijmerbank werd verricht door burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad samen met mevrouw Ina Adema, commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Tegelijkertijd werd een bijzondere podcastserie met verhalen van inwoners over hun ervaringen met de coronacrisis gepresenteerd.

“De tellers lopen, het is nog niet voorbij.”

Burgemeester Van Rooij somde in zijn toespraak enkele harde cijfers op over de impact van de coronapandemie in zijn gemeente. De middelgrote stad van ruim 81.000 inwoners telt tot op de dag van vandaag 163 doden. “Cijfers die nodig zijn om de coronacrisis te kunnen duiden. En de tellers lopen, het is nog niet voorbij”, aldus de burgemeester die benadrukte dat het hier om mensen gaat. “Al deze mensen hadden of hebben mensen om zich heen: partners, kinderen, kleinkinderen, vrienden, kennissen en collega’s. Al deze mensen samen maakt dat de impact van corona enorm was én is. Zonder mensen immers geen samenleving, geen maatschappij.”

Mijmerplekken, die in alle dertien kernen van Meierijstad worden gerealiseerd, zijn een initiatief van het comité Meierijstad Mijmert in samenwerking met de gemeente. Het comité heeft op verzoek van burgemeester Van Rooij nagedacht over een gepaste vorm om gemeentebreed aandacht te besteden aan de coronacrisis. Het comité werkte twee zaken uit: een mijmerplek voor iedere kern, in de vorm van een S-vormige bank én een podcastserie.

Burgemeester Van Rooij vertelde dat hij in het afgelopen jaar talloze mensen gesproken heeft en hun ervaringen heeft mogen horen. Het waren verhalen met impact. Wat hem opviel in deze verhalen waren de veerkracht, creativiteit en flexibiliteit. “Mensen zijn van nature geneigd de schouders eronder te zetten”.

“Via de podcasts blijft hun persoonlijke verhaal en hun stem bewaard voor de toekomst.”

Voor de presentatie van de eerste Mijmerplek koos het comité voor de kern Erp. De kern die in het vroege voorjaar van 2020 zo zwaar door corona getroffen werd en zoveel verliezen leed.
In de podcastserie, gemaakt door vier jonge journalisten uit Meierijstad, vertellen inwoners uit de gemeente over hun ervaringen met corona. “Via de podcasts blijft hun persoonlijke verhaal én hun stem bewaard voor de toekomst”, lichtte Goossens toe. “Indrukwekkende verhalen, zoals die van Joan en Senne Opheij uit Erp. Joan verloor binnen twee weken tijd beide ouders en zijn schoonvader, zijn dochter Senne haar beide opa’s en een oma.” De podcasts zijn te beluisteren via een speciale QR-code die op de banken terug te vinden is. Daarnaast zijn ze te vinden via www.meierijstadmijmert.nl Het comité werkt nog aan een fietsroute die de dertien mijmerplekken met elkaar verbindt.

Naar inwonertal gemeten is Meierijstad met meer dan 81.000 inwoners de zevende gemeente van Noord-Brabant. In oppervlakte is zij de een na grootste gemeente van de provincie. 
Met bijna 45.000 arbeidsplaatsen in toonaangevende (inter)nationale bedrijven in food, feed en logistiek en in het midden- en kleinbedrijf, is Meierijstad een regionaal economisch centrum. Meierijstad behoort tot de top 10 van zakensteden in Nederland. Samen met andere middelgrote steden in het netwerk ‘Midsize Brabant’ en de regio Eindhoven (Brainport) behoort Meierijstad tot de trekpaarden van de Brabantse economie. De stad telt tal van grote en bekende bedrijven, zoals Jumbo, Mars, Sligro, Koninklijke Ahrend, Vander Lande, Agrifirm en DMV Friesland Campina.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten