VN-klimaatpanel (IPCC) heeft zonne-energie sterk onderschat en dat is goed nieuws voor het klimaat
bron: IPS - Photo by Samyag Shah on Unsplash

De huidige modellen van het VN-klimaatpanel onderschatten het potentieel van zonnepanelen sterk, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Zonne-energie groeit veel sneller en is een stuk goedkoper dan verwacht. Dat maakt klimaatneutraliteit nog voor 2050 mogelijk.

De razendsnelle wereldwijde opmars van zonne-energie is met geen enkele andere energiebron te vergelijken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die onderzoekers aan universiteiten in de VS, Europa, Japan en Australië, onder leiding van de Aarhus Universiteit in Denemarken, publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Die snelle evolutie in de afgelopen veertien jaar is sterk onderschat in de scenario’s van het VN-klimaatpanel (IPCC).

“We hebben goede redenen om aan te nemen dat die ontwikkeling zich voortzet”, zegt de Spaanse hoogleraar Ingenieurskunde Marta Victoria, die de studie in Denemarken leidde. “Er wordt intensief onderzoek gedaan naar fotovoltaïsche technologie, de integratie ervan in stroomnetten en de synergie met andere industrieën. Bovendien zijn er innovatieve technologieën op komst die een bijkomende impuls kunnen geven. In de toekomst zal energie uit zonnecellen nog goedkoper zijn dan nu.”

Goedkoper dan voorspeld

De technologie blijkt zelfs op dit moment al goedkoper dan wat het VN-klimaatpanel (IPCC) had voorspeld in zijn scenario’s voor 2050. Volgens het onderzoek onderschatten de IPCC-scenario’s niet alleen de prijs van stroom uit zonne-energie, maar zijn ze ook te conservatief wat het maximale aandeel van de energiesystemen betreft.

“Zo hebben verschillende modellen een ingebouwd plafond van 30 procent elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen”, zegt Victoria. “Terwijl de ervaring in bijvoorbeeld Denemarken leert dat een hoger aandeel vlot haalbaar is.”

Hetzelfde geldt voor de kosten. “De modellen die het IPCC in rapporten gebruikt, gaan uit van een kost die in het jaar 2050 daalt tot minimaal 1 euro per geïnstalleerde watt. Maar die gemiddelde kostprijs ligt nu al lager.”

Zonne-energie wordt volwassen

De modellen van het IPCC hebben simpelweg geen rekening gehouden met de snelheid waarmee de fotovoltaïsche zonnetechnologie zich heeft ontwikkeld, stelt de studie. Geen enkele andere energiebron kende ooit een exponentiële wereldwijde groei zoals die van zonne-energie sinds 2007.

Die conclusie heeft belangrijke gevolgen voor het beleid, zegt Victoria. Het betekent immers dat de IPCC-modellen, die wereldwijd de basis vormen voor belangrijke politieke beslissingen rond energie, in feite achterhaald zijn.

“Het gevolg van zonnepanelen te onderschatten, is dat het IPCC meer nadruk legt op andere energiebronnen en technologieën”, stellen de onderzoekers. “Dat is duidelijk verkeerd. Het IPCC moet een helder signaal geven dat de technologie volwassen is geworden en dat ze in de toekomst een grotere rol moet gaan spelen.”

Klimaatneutraal

Uit de analyse blijkt dat zonne-energie zodanig snel evolueert dat we zelfs “ver voor 2050” kunnen overschakelen op klimaatneutrale energievoorziening.

Volgens Victoria bestaat er geen twijfel over hoe de wereldgemeenschap de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs kan halen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius: massaal investeren in hernieuwbare energiebronnen en vooral zonne-energie.

“Je kunt geen achterhaalde schattingen van oude energiesystemen gebruiken om een totaal andere toekomst te modelleren”, zegt ze. “We moeten beseffen dat fotovoltaïsche technologie de voorbije jaren dramatische ontwikkelingen heeft ondergaan en daardoor een cruciale speler wordt. Anders wordt de groene transitie van onze energiesystemen veel te duur.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten