Bushokjes met groendak in Gent
bron: Stad Gent

De bushokjes op het Woodrow Wilsonplein hebben een groendak gekregen, als uithangbord voor de steun van de Stad voor meer groendaken. Het is ook een pilootproject om te onderzoeken of nog meer bushokjes kunnen worden vergroend. Groendaken brengen meer biodiversiteit, houden het water langer vast en zorgen voor afkoeling op warme dagen.

Het Woodrow Wilsonplein is de ideale locatie om de ambities van de Stad Gent voor meer groendaken in de kijker te zetten. Het is een drukke halte, en het plein is een versteende plek, met weinig mogelijkheden voor bomen en ander groen. Dat zorgt dat de hitte er voelbaar is op warme dagen. Nu heeft een aannemer op vier bushokjes groendaken aangelegd met vetplanten en kruiden.

Subsidies voor Gentenaars

Onder het motto ‘Gent gaat uit z’n groendak’ geven stickers op de bushokjes een woordje uitleg. Zowel bewoners, scholen, sociale huisvestingsmaatschappijen, verenigingen als bedrijven kunnen een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groendak of voor een stabiliteitsonderzoek van hun dak. Gentenaars kunnen tot 45 euro per vierkante meter terugkrijgen voor hun groendak, en tot 250 euro per dak voor het stabiliteitsonderzoek.

Tot 8 graden warmer in de stad

Groendaken slaan water op, filteren fijnstof uit de lucht en zorgen voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast trekken ze bijen en insecten aan en bevorderen ze de biodiversiteit. Door de klimaatopwarming wordt het in een stad als Gent op hete dagen bovendien tot 8 graden warmer dan op het platteland. De vele bebouwing, tegels en asfalt absorberen de warmte en geven die traag terug af. De hitte blijft ’s nachts langer hangen, wat zorgt voor slechtere luchtkwaliteit en gezondheidsproblemen. Door meer groen te planten en waar mogelijk te ontharden, zorgt het stadsbestuur voor een koelere stad die de pieken en dalen in regen en hitte beter kan opvangen.

Door een groendak te leggen op de bushokjes op een van de drukste pleinen van Gent willen we de steun van de Stad voor meer groendaken in de kijker zetten. We hadden al het grootste groendak van Vlaanderen, nu ook het kleinste. Alles samen, groot en klein, nu al goed voor 12 hectare groendaken in Gent, of zo’n 18 voetbalvelden.”, aldus Tine Heyse , schepen van Milieu en Klimaat.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten