Innovatieve vondsten (10): circulair ei tegen eiwittekort en voedselverspilling
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl

Een OERei is een ei van een kip die is gevoed met insecten: haar OERdieet. Die insecten zijn weer gevoed met plantaardige reststromen uit de buurt. ‘Protix’ in Dongen, ’s werelds grootste insectenkweker, gaat hiermee twee wereldproblemen te lijf: het eiwittekort, dat ontstaat doordat de wereldbevolking groeit waardoor natuurlijke bronnen opraken. En daarnaast voedselverspilling. Een derde van ons geproduceerde voedsel wordt verspild. Deze manier van voedsel produceren is niet houdbaar. ‘Protix’ doet het anders. Behalve dat het voedselresten uit de buurt gebruikt, verbruikt insectenkweek ook veel minder land, water en energie dan de kweek van andere landbouwdieren. De insecten worden gebruikt als duurzame en circulaire diervoeding.

Door kippen dit OERdieet te voeren, is – in tegenstelling tot veel ander kippenvoer – geen soja nodig. Dat is gunstig want voor soja worden oerwouden gekapt, boeren uitgebuit en het kost veel voedselkilometers.
Door het insectendieet gaan kippen hun natuurlijke gedrag vertonen: ze gaan echt scharrelen, waardoor ze – en dat is wetenschappelijk bewezen – geen stress hebben.
De kippen van OERei lopen rond op “de boerderij van de toekomst”. Deze boerderij wekt de eigen energie op, gebruikt de kippenmest als bodemverbeteraar en pakt de eieren in. Dat scheelt veel transport. Dit maakt een OERei duurzaam én diervriendelijk. Zo kunnen we genieten van een ei zonder de aarde uit te putten.
OERei is verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Jan Linders en de food service.Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 94 uit de Top 100.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten