“45 procent van de bevolking heeft een functiebeperking”, zegt Mark Van Assche oprichter van vzw TolBo. TolBo staat voor toegankelijkheid lokale besturen en overheidsdiensten. Hoewel er volgens Van Assche heel wat goede organisaties, structuren en initiatieven bestaan, vindt niet iedereen de weg ernaartoe. Met zijn vzw wil hij daar verandering in brengen.
Negen jaar geleden richtte Mark Van Assche vzw TolBo op, een organisatie die aandacht wil vestigen op de noden van mensen met een beperking. Als ervaringsdeskundige probeert Van Assche te sensibiliseren en te informeren. Mensen met een beperking hebben namelijk vaak noden waar velen niet bij stilstaan.
“Heb je ooit al eens een vuilniszak proberen te sluiten met één hand, bijvoorbeeld?”, vraagt Mark Van Assche, oprichter van vzw TolBo. “Als je geen functiebeperking hebt, sta je daar niet bij stil. Ik kan je verzekeren dat dat niet evident is.” Van Assche ontworp daarom een toegankelijke sluiting. Dat ontwerp zou niet enkel mensen met een functiebeperking helpen. “Het is ook makkelijker voor vuilnismannen. En stel dat iemand morgen zijn arm breekt, zal hij daar ook voordeel uit halen.” Het ontwerp is klaar. Nu zoekt Van Assche enkel nog partners om het op de markt te brengen.
Dat is niet het enige voorbeeld. Van Assche haalt ook fysieke toegankelijkheid aan. Mensen met een functiebeperking kunnen bijvoorbeeld vaak niet de trein nemen. Of bepaalde wegen zijn helemaal niet zo toegankelijk als we zouden denken. “Pijnpatiënten die in een rolstoel zitten, hebben vaak pijn als ze over voetpaden moeten gaan die aangelegd zijn in dallekes. Die voetpaden zijn vaak gemaakt om toegankelijk te zijn voor iedereen, maar toch veroorzaken ze pijn. Die kleine details aanpakken, kan een groot verschil maken.”
Naast fysieke toegankelijkheid, is er ook toegankelijkheid tot informatie. Dat wordt volgens Van Assche vaak uit het oog verloren. Op de website van vzw TolBo probeert hij de al bestaande informatie zoveel mogelijk te bundelen. Hij verwijst onder andere naar andere goede sites voor mensen met een beperking.
Meer inzetten op toegankelijkheid zou voordelig zijn voor een grote groep mensen, want volgens Van Assche zijn er veel meer mensen met een functiebeperking dan we denken. “Als het gaat over mensen met een beperking, wordt er snel gedacht aan blinden, doven en rolstoelgebruikers. Dat is slechts 5 procent van de bevolking. Als je dat opentrekt naar mensen met een functiebeperking, is dat een veel grotere groep: 45 procent van de bevolking. Als een persoon met een rolstoel niet binnen kan, kan een moeder met een kinderwagen niet binnen, kan een senior met een rollator niet binnen en kan iemand die zijn been heeft gebroken niet binnen.”
Daarnaast kunnen ook mensen zonder een beperking vaak voordeel halen uit meer toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het ontwerp van de vuilniszakken, bijvoorbeeld, kan mensen met een beperking helpen, maar evengoed zijn ze makkelijker te dragen door vuilnismannen.
“Dat is gebaseerd op universal design principes”, zegt Van Assche. “Het is eigenlijk een omgekeerde inclusie. We vertrekken vanuit de noden van mensen met een beperking en zoeken oplossingen voor een heel groot deel van de maatschappij.”
Van Assche wil in de toekomst blijven inzetten op een inclusieve maatschappij. Zo heeft hij al een nieuw project in de pijplijn rond tewerkstelling. Hij wil mensen met een beperking aanwerven om tot een kenniscentrum te komen en zo nog meer innovatieve oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen.