De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kan voor een totaalbedrag van 16 miljoen euro een beroep doen op leningsfondsen waarmee kansrijke startups kunnen worden geholpen om door de vaak moeilijke beginperiode te komen.
De Nederlandse regering heeft voor drie consortia fondsen beschikbaar gesteld. De TU/e is betrokken bij twee van de drie consortia: kunstmatige intelligentie (AI) en medische technologie. “Hiermee vergroten we enorm de slagingskans van startups. Dit zal ertoe leiden dat er meer succesvolle startups komen, dus dit is van grote waarde voor de economie van de regio”, reageert Jeroen van Woerden, directeur van The Gate, het ondersteuningspunt voor innovatieve startups in Brainport Eindhoven.
De rijkstoekenningen zijn onderdeel van de zogeheten Thematische Technology Transfer-regeling (TTT). De samenwerkende partners, waaronder dus de TU/e, kunnen hun startups een beroep laten doen op leningsfondsen van 5,5 miljoen euro per consortium. Daarnaast krijgt elk van de consortia 2,5 miljoen om het proces te ondersteunen, zodat er meer startups ontstaan en zich goed ontwikkelen.
De Eindhovense universiteit wil samen met de drie Nederlandse technische universiteiten en drie ziekenhuizen medische innovaties versneld ontwikkelen om deze te kunnen toepassen in de ziekenhuizen. Op het gebied van AI werkt ‘Eindhoven’ samen met de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht.
“Het belang van dit soort leningen kan niet goed genoeg onderstreept worden”, zegt Van Woerden. “Het overbrugt de periode waarin commerciële investeerders nog aan de kant blijven staan. Zonder dit soort leningen komen veel startende ondernemers niet van de grond, waarmee veel potentiële waarde voor de economie en voor maatschappelijke oplossingen verloren zou gaan.” De leningen zijn converteerbaar. Dat wil zeggen dat het fonds ze kan omzetten in aandelen als de startup goed uit de startblokken is gekomen.De TU/e neemt al deel in twee winnende consortia van de eerste ronde van de TTT-toekenningen. Die zijn op het gebied van ‘smart systems’ en hergebruik van materialen en grondstoffen.