Studenten bouwen rijdend huis op zonne-energie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Solar Team Eindhoven

Solar Team Eindhoven is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat de afgelopen vier edities het wereldkampioenschap voor zonne-auto’s won. Dit jaar kiest het team niet voor een gezinsauto, maar bouwt het een rijdend huis op zonne-energie. Naar verwachting gaat SHOW (Self-sustaining House on Wheels) in september de weg op. Het wordt een mobiel huis waarin je kunt wonen, werken en leven, terwijl je reist op de energie van de zon. SHOW wekt genoeg zonne-energie op om te rijden, douchen, tv te kijken, je laptop op te laden en koffie te zetten.

“SHOW is zelfvoorzienend in termen van energie en onafhankelijk van de laadinfrastructuur”, vertelt de teammanager van Solar Team Eindhoven, Kjell Revenberg. “Dit laat zien dat rijden op zonne-energie veel mogelijkheden biedt. De opgewekte energie wordt gebruikt voor zowel rijden als leven. Alles komt samen in één onafhankelijk energiesysteem. SHOW geeft een duidelijk inzicht in je energieverbruik. Op deze manier ga je bewust om met de energie die je hebt.”

Het initiële doel van het 22 studenten tellende Solar Team Eindhoven was om een consumentenauto op zonne-energie te ontwikkelen en de markt daarvoor te inspireren.  Hun prijswinnende Stella’s op de wereldkampioenschappen voor zonne-auto’s zijn de inspiratiebron geweest voor de ‘Lightyear One’, de eerste Nederlandse zonne-auto die het Helmondse bedrijf Lightyear dit jaar op de consumentenmarkt hoopt te brengen. Hiermee heeft Solar Team Eindhoven zijn eerste doel bereikt. Overigens, ook Lightyear is enkele jaren geleden opgericht door oud-Solarstudenten.

Met SHOW wil het Solarteam nu opnieuw bijdragen aan het oplossen van energie- en mobiliteitsvraagstukken. De markt opnieuw inspireren en laten zien wat mogelijk is op het gebied van zonne-energie. Extra energie die opgewekt wordt om van te leven. Een extra stap in de mobiliteit, noemt Solarteam dat.

SHOW wordt ontwikkeld en gebouwd op de Brainport Industries Campus Eindhoven. De campus voor high tech-maakindustrie biedt de studenten kantoor- en werkruimte én faciliteiten om hun werk te doen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten