“Dankbaar voor al het goede dat onze dochter is overkomen.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Omroep Brabant

Bijna 17.000 Nederlanders liepen afgelopen zaterdag in de aanhoudende regen kilometers voor een goed doel: voor een hartgezond(er) Nederland.  Zaterdag was namelijk de ‘hartstocht’, georganiseerd door de Hartstichting. Piet en Ria van Happen uit het Noord-Brabantse Nuenen (bij Eindhoven) liepen ook mee. En haalden daarmee 1100 euro op voor het goede doel. Want zij zijn dankbaar voor al het goede dat hun dochter Sandra is overkomen. Sandra (24) werd in haar nog jonge leven twee keer aan haar hart geopereerd. Al die tijd hadden haar ouders het niet gemakkelijk. “Je moet soms als ouder beslissingen nemen die gaan over leven en dood.”

De Hartstichting had de ‘hartstocht’ zodanig geregeld dat de wandelingen, ondanks de coronapandemie, altijd zou kunnen doorgaan. De start en finish konden namelijk vanuit de eigen voordeur worden gekozen voor het lopen van 5, 10, 15, 20 of 30 kilometer om hun eigen hart en dat van anderen gezond(er) te maken. Immers, met 30 minuten wandelen per dag wordt de hartspier sterker, zegt de Hartstichting.
Voorafgaand aan het evenement hadden Piet en Ria het speciale Hartstocht startpakket ontvangen. Tijdens de op maat gemaakte wandelroute via eRoutes (een gratis app die wandelaars via GPS begeleidt) luisterden ze naar een gevarieerd programma van Hartstocht Radio, vernamen ze tips op het gebied van een hartgezonde leefstijl en kregen ze hulp aangeboden om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor levensreddend hartonderzoek.

“Het is allemaal niet makkelijk geweest.”

Aan Omroep Brabant vertelt Piet: “Het is allemaal niet makkelijk geweest. Je moet soms als ouder beslissingen nemen die gaan over leven en dood. Maar als het dan allemaal goed gaat, wordt het ook wel makkelijker. We willen daarom iets terugdoen en dat kan door mee te doen met de Hartstocht.”

Dochter Sandra werd 24 jaar geleden geboren met een hartafwijking. Toen zij geboren werd, bestond de operatie die ze pas veertien jaren later zou krijgen nog niet eens. Sandra: “Je zou kunnen zeggen dat ik er zonder het onderzoek dat wordt gefinancierd door de Hartstichting er misschien niet meer zou zijn geweest.”

“De techniek is met Sandra meegegroeid”, gaat Piet verder. “Op haar veertiende hebben ze haar dankzij nieuwe ontwikkelingen toch kunnen opereren. Uiteindelijk werd het broze evenwicht van haar gezondheid weer verstoord en toen was de enige optie een harttransplantatie. Ze was toen 21. En dat werd gelukkig steeds vaker en beter gedaan.”

Sandra is ‘hartstikke’ trots op haar ouders

Sandra liep zaterdag niet mee met de Hartstocht. Ze wil geen risico lopen op een coronabesmetting. Maar ze kwam haar ouders wel even begroeten, bedanken en aanmoedigen langs de route (zie foto). “Mijn ouders zetten zich al heel veel jaren in voor de Hartstichting”, vertelt ze in de stromende regen. “Nu lopen ze voor het eerst mee met deze tocht. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hartstikke trots op ze ben.”

In totaal werd met de waterrijke, maar vooral hartstochtelijke Hartstocht bijna € 431.000 aan sponsorgelden opgehaald.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten