Zweden investeert fors in vaccins voor armste landen
bron: IPS - Photo by Daniel Schludi on Unsplash

De Zweedse regering doet een forse investering om de toegang tot covid-19-vaccins voor de armste landen ter wereld mogelijk te maken. Het Scandinavische land wordt zo de grootste donor van het wereldwijde initiatief Covax dat een eerlijke verdeling van de vaccins voor iedereen nastreeft.

Er is meer dan een jaar verstreken sinds de WHO covid-19 tot een pandemie heeft uitgeroepen. Wereldwijd zijn meer dan 130 miljoen mensen besmet en minstens 2,8 miljoen mensen zijn overleden. 

Dat we ondertussen werkzame vaccins hebben, is een succes, maar om effectief te zijn, moeten de vaccins de hele wereldbevolking bereiken. Covax heeft al meer dan honderd landen bereikt – met meer dan zestig landen die door donoren gefinancierde doses ontvangen. Toch zijn er meer middelen nodig, redeneert de Zweedse regering, want zonder vaccins is er een verhoogd risico op schadelijke mutaties die alle landen, inclusief Zweden, bedreigen. Het economisch herstel waar zo naar wordt uitgekeken kan dan worden belemmerd en er kunnen jaren van ontwikkeling verloren gaan.

Grootste donor

Daarom zal de regering in totaal 2,5 miljard SEK (ca. 247 miljoen euro) bijdragen aan Covax. Nog eens 250 miljoen SEK gaat naar het Global Alliance for Vaccines and Immunization (Gavi) om de toegang tot essentiële vaccinaties in lage- en middeninkomenslanden te garanderen. Ten slotte trekt de regering 10 miljoen SEK uit voor Transparency International. Die organisatie ziet erop toe dat er geen namaakvaccins in omloop komen of er andere vormen van corruptie plaatsvinden. 

De initiatieven maken van Zweden de grootste donor voor Covax in verhouding tot hun bevolkingsomvang, en de vierde grootste donor wereldwijd. “We doen dit uit solidariteit maar ook om een bijdrage te leveren aan het ultieme doel: de pandemie beëindigen”, verklaarde de minister voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking, Per Olsson Fridh.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten