Uniek spieronderzoek door 3D spierechografie in PSV Top Performance Center
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Photo-Prestige

De Eindhovense eredivisie-voetbalclub PSV, het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop en Philips hebben ruim een jaar geleden het zogenaamde ‘PSV Top Performance Center’ opgericht.  De drie partners willen samen innoveren op het gebied van sport en gezondheid om de prestaties van (top)sporters te verbeteren. Dit doen ze door de ontwikkeling van geavanceerde inzichten, methodes en technologieën op het gebied van prestatieverbetering in sport en gezondheid. Het ‘PSV Top Performance Center’ is een open netwerkorganisatie waarbij samenwerking wordt gezocht met verschillende experts. Ze beginnen samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam en InnoSportsLab Zwemmen aan een onderzoek hoe 3D spierechografie ingezet kan worden om de belastbaarheid van spieren en spierarchitectuur in kaart te brengen.

Het doel is om meer inzicht te geven in het vermogen dat spieren kunnen leveren en hoe dit door training is te verbeteren. Daarnaast wordt gekeken naar herstel na blessures en blessurepreventie. Waar mogelijk worden uitkomsten direct gebruikt in de training en begeleiding van sporters. De eerste voorlopige wetenschappelijke resultaten worden over anderhalf tot twee jaar verwacht.

“In de wereld van topsport zijn we altijd op zoek naar verbetering”, zegt Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. “Innovatie is in dat proces onmisbaar. Technologie en gebruikmaken van data eveneens. Het helpt ons om talent te herkennen én te ontwikkelen. 3D spierechografie is zo’n project dat ons vooruit kan helpen. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking in de Metropoolregio Brainport Eindhoven. In onze omgeving zoeken we elkaar op en zo maken we elkaar wijzer en beter.”

“Een innovatienetwerk op het gebied van topsport en gezondheid.”

“We willen met PSV en Philips een innovatienetwerk op het gebied van topsport en gezondheid creëren”, zegt Thea Sybesma, lid van de Raad van Bestuur van de St. Anna Zorggroep. “Het St. Anna Ziekenhuis en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport als onderdeel van de St. Anna Zorggroep, hebben een onderscheidende naam opgebouwd op sportorthopedisch en sportmedisch gebied. Door middel van deze samenwerking kunnen we onze sportmedische kennis verder verrijken en toegankelijk maken voor de breedtesport.”

“Dit is een mooi voorbeeld hoe wij samenwerken met PSV en het St. Anna Ziekenhuis om op sportgebied te innoveren”, zegt Henk Valk, CEO van Philips Benelux. “Binnen deze samenwerking willen we de prestaties en de gezondheid van topsporters verbeteren door medici te steunen met onze kennis en innovaties op het gebied van gezondheid.”

Kennis ook inzetten om prestaties van (top)managers en werknemers te vergroten

Naast het 3D spierechografie onderzoek zijn er onder de vlag van het PSV Top Performance Center inmiddels ook andere projecten opgestart. Zo zoekt Ten Cate naar het soort kunstgras met optimale interactie tussen speler en veld en wordt onderzoek gedaan naar de impact van voeding op sport- en werkprestaties met Jumbo. Ook verkennen de partners hoe zij digitale en technologische ontwikkelingen uit de zorg kunnen inzetten voor sportgeneeskunde. De kennis die opgedaan wordt in het centrum zal ook ingezet worden om de prestaties van (top)managers en werknemers van bedrijven in de Metropoolregio Brainport te vergroten door begeleiding vanuit medisch sportgezondheidscentrum TopSupport.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten