Herdenkingsramen als steun voor zorgmedewerkers, patiënten en hun familie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s SintLucas

Negen herdenkings­ramen sieren sinds kort de gang in het Máxima Medisch Centrum in het Noord-Brabantse Veldhoven. Ze zijn gemaakt door negen derdejaars studenten van de Vakschool voor Creatief Talent SintLucas in het Noord-Brabantse Boxtel. Met deze herdenkingsramen willen de studenten hun steun betuigen aan alle MMC-medewerkers die zich inzetten in de strijd tegen het coronavirus, maar ook aan alle patiënten en hun familie.

Sietske van Loenen, afdelingshoofd Hospitality van het ziekenhuis, nam de ramen in ontvangst met de woorden: “Wat een leuk, energie gevend project! Bijzonder om te zien hoe alle studenten de herdenkingsramen op hun eigen creatieve manier hebben ingevuld.”
Ze toonde zich superblij met de verfraaiing van de lange ziekenhuisgang. “Het uitzicht op een saaie grijze muur is bij negen ramen vervangen door het sfeervolle lichtspel van zonlicht en glas-in-lood.” Ook hoorde ze al positieve berichten van bezoekers. ,,Er komen hier dagelijks zo’n drieduizend bezoekers. Via de tijdelijke hoofdingang komen die allemaal langs de creaties.”

Het ontwerpproces begon met een brainstorm waarbij alle studenten samen met docente Mieke Hovens woorden opschreven die ze vonden passen bij de huidige coronapandemie en wat deze situatie doet met de ziekenhuismedewerkers, maar ook met henzelf. De ramen verbeelden thema’s als hoop, natuur, corona en samen staan we sterk. De studenten maakten de ontwerpen in de kleuren die door het MMC werden aangedragen. Hieronder de negen verhalen van de jonge studenten over hun creatieve werken.

(artikel gaat verder onder de afbeeldingen)

Healing Environment principe

Het ontwerpen en maken van een herdenkingsraam zit in het lesprogramma van de derdejaarsstudenten die de opleiding Creatief vakman Glas volgen aan SintLucas in Boxtel.

De herdenkingsramen sluiten net als andere kunstwerken in het MMC aan bij het ‘healing environment’ principe. Dat komt tot uiting in de materiaal- en kleurkeuze en het gebruik van rondingen en vloeiende lijnen. De frames meten 70 x 116 centimeter en zijn alle in drieën gedeeld. Samen met het gebruik van vooral aardse kleuren zorgt dat voor eenheid en rust. De werken hebben thema’s als natuur, samen en corona.
‘Healing environment’ is een fysieke omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en hun stress te verminderen. We zien healing environments vooral terug in de zorg. Het doel hiervan is dat mensen hierdoor sneller genezen of, in ieder geval, dat de (fysieke) omgeving de situatie van ziek zijn minder vervelend maakt. Er is sterk bewijs dat (het zicht op) natuur en frisse lucht hieraan bijdraagt.

,,Zoveel belangstelling krijg je in een museum niet”, complimenteert docent Mieke Hovens haar studenten. Als beloning was er voor elke student een pot met snoep en een cadeaubon. Hovens: ,,De werkstukken zijn vaktechnisch allemaal goed beoordeeld. Maar onze mooiste beoordeling is dat het MMC zo blij is met onze werken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten