Nederland: het nieuwe Silicon Valley voor quantumtechnologie in Europa?
Gekweekte hartklep in sten - Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is betrokken bij vijf nationale economische groeiprojecten waarvoor de Nederlandse regering 1,4 miljard euro heeft uitgetrokken. Het gaat over quantumtechnologie, groene waterstof, kunstmatige intelligentie, een geïntegreerd zorgdatasysteem en regeneratieve geneeskunde.
Het Quantum Delta NL Programma krijgt 615 miljoen euro. Het Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven, onderdeel van de TU/e, is één van de oprichters van Quantum Delta NL. Het Centrum heeft geholpen bij het schrijven van de Nationale Agenda Quantum Technologie die aan de basis staat van het Quantum Groeifonds programma. Servaas Kokkelmans, wetenschappelijk directeur van het TU/e Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven (QT/e): “Ik ben heel blij met deze beslissing. Deze investering van de Nederlandse overheid laat zien dat Nederland voorop wil lopen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van quantumtechnologie. Dit programma geeft een flinke boost aan onze Eindhovense quantumprogramma’s: het ultrakoude atomaire quantumcomputerplatform en ons quantumnetwerk in de Eindhovense regio.”

Met de 615 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds moet het Quantum Delta-programma Nederland positioneren als een internationaal toonaangevend centrum en knooppunt voor quantumtechnologie. De ambitie is om in zeven jaar een leidend Europees kenniscluster te ontwikkelen, met een bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) van 5 tot 7 miljard euro en 30.000 hoogwaardige Nederlandse banen op de lange termijn.

Wat is quantumtechnologie?

Quantumtechnologie is een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Quantumcomputers, quantumsimulators, quantumnetwerken en quantumsensoren kunnen straks dingen die ‘klassieke’ apparaten niet kunnen, zoals het doorrekenen van moleculen en materialen en het zorgen voor een internet dat niet gehacked kan worden.
We staan daarmee aan het begin van een technologierevolutie die verwacht wordt een grote bijdrage te leveren aan de oplossing van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.
Ook de marktverwachtingen zijn hooggespannen. Marktonderzoekers voorspellen dat de markt voor quantumtechnologie de komende twintig jaar uitgroeit tot ruim 65 miljard USD en in 2050 wereldwijd zo’n 300 miljard USD zal bedragen. Dit is ook de reden dat er wereldwijd door overheden en bedrijven fors wordt geïnvesteerd in quantumonderzoek en -innovatie.

Quantumtechnologie: unieke kans naar een duurzaam verdienvermogen voor heel Europa.

Nederland doet momenteel mee in de wetenschappelijke en technologische voorhoede van de quantumontwikkelingen. Nederland kent per hoofd van de bevolking gezien de meeste quantum-startups en is wereldwijd een top 3 speler als het gaat om wetenschappelijke output. Daarmee heeft Nederland een unieke kans om haar voorsprong te vertalen naar een duurzaam verdienvermogen voor heel Europa.

De ambitie van Quantum Delta NL is dan ook groot: Nederland de komende zeven jaar positioneren als een nieuw Silicon Valley voor quantumtechnologie voor Europa. Het programma voorziet onder andere in de doorontwikkeling van de quantumcomputer en het quantuminternet, open toegankelijk voor eindgebruikers in bedrijfssectoren en maatschappelijke sectoren, inclusief het onderwijs. Ook is in het kader van dit plan het ‘living lab quantum & society’ opgericht – een wereldprimeur. Het zet in op een bloeiend ecosysteem waarin talent op alle niveaus wordt opgeleid en over de grenzen van instituties samenwerkt om een nieuwe Europese hightech-industrie te creëren.

De uitvoering van het quantumprogramma programma ligt in handen van stichting Quantum Delta NL. Dit is het publiek-private samenwerkingsverband van wereldwijde techbedrijven, overheidsinstanties en alle belangrijke quantumonderzoekscentra in Nederland.
De missie van Quantum Delta NL is om het bloeiende Nederlandse quantum-ecosysteem verder te versterken tot het meest relevante voor Europa.

Ronald Hanson, TU Delft en voorzitter Quantum Delta NL: “Na tientallen jaren van onderzoek staat de quantumtechnologie nu op doorbreken. Dit zal een nieuwe hightech industrie genereren die ons leven op ingrijpende en onvoorziene manieren kan verbeteren. Het is bijzonder dat heel Nederland zich achter ons programma heeft geschaard. De sterke clusters in Delft, Amsterdam, Eindhoven, Twente en Leiden zetten samen de schouders onder de uitvoering van het programma.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten