Slimme en groene mobiliteit op sensortechnologie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Eindhoven

Het Rijk draagt 30 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van de zogenaamde Brainportlijn, een innovatief vervoersysteem in Zuidoost-Noord-Brabant. Dit slim en emissieloos OV-systeem moet alle Brainportcampussen rondom Eindhoven met elkaar en met regionale werklocaties verbinden en via station Eindhoven Centraal ook met nationale en internationale economische centra. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en Brainport Development zijn de initiatiefnemers van het plan dat gesteund wordt door het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit Brainport Eindhoven. De lijn moet de regio minder afhankelijk maken van wegvervoer.

Met de Brainportlijn rijden ‘pods’ ofwel busjes van verschillende omvang over vrije banen, langs overstappunten bij uitvalswegen en rond bestaande OV-knopen. Er wordt gebruik gemaakt van sensortechnologie, zelfsturende ‘pods’ (autonomous driving) en van bewezen technologie, zoals platooning (geautomatiseerd en direct achter elkaar rijden in kleine konvooien) .
De Brainportlijn kan stapsgewijs worden ingevoerd in de periode tot 2030. Zij verbindt innovatie en testmogelijkheden in het kloppend hart van de kennisintensieve maakindustrie van Nederland. Het is een flexibel systeem omdat het niet met rails aan een route gebonden is. Het is daarom makkelijk op te schalen en zo inzetbaar in kleinere steden maar ook grotere metropolen. Dit biedt grote economische kansen voor het bedrijfsleven in Brainport Eindhoven en draagt bij aan het internationale imago van Nederland als voorloper van innovatieve smart & green mobility toepassingen.

Nationaal Groeifonds voor kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Het toegekende bedrag van 30 miljoen euro komt uit het Nationaal Groeifonds, waarin het kabinet de komende 5 jaar twintig miljard heeft gereserveerd voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Het geld gaat naar kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Zo wil de rijksoverheid zorgen voor de volgende generaties in Nederland. Zodat ook zij goede zorg, goed onderwijs en een leefbare omgeving hebben.

Volgens Hans de Jong, President van Philips Nederland en bestuurslid van de Stichting Brainport, biedt de Brainportlijn een unieke mogelijkheid om sterk innovatief in te zetten op het snijvlak van hightech maakindustrie en automotive industrie. De Jong: “Brainport Eindhoven is een van de straalmotoren van de Nederlandse economie. De technologie die in deze regio wordt ontwikkeld en geproduceerd maakt oplossingen mogelijk voor wereldwijde maatschappelijke thema’s, zoals digitale zorg, slimme mobiliteit, en alternatieve energieopwekking. Die oplossingen zijn van wereldklasse, de bereikbaarheid van de regio moet dat ook zijn. Deze investering past binnen de ambitie op onze internationale toppositie verder uit te bouwen. Dat doen we samen: publiek én privaat, dat is de kracht van Brainport.”

De ontwikkeling van de Brainportlijn ondervindt brede steun bij het bedrijfsleven en kennisinstellingen in Brainport Eindhoven, zij hebben al kenbaar gemaakt het vervoerssysteem te willen gaan gebruiken voor hun medewerkers. Daarmee wordt de exploitatie van het systeem vergroot.

“Een eerste stap.”

Brainport Eindhoven had 1 miljard euro gevraagd als bijdrage voor de ontwikkeling van de Brainportlijn. Niettemin zijn de initiatiefnemers positief over de reservering van 30 miljoen euro voor het innovatieprogramma. Zij noemen het ‘een eerste stap.’ Met dat geld kan onder meer een ‘living lab’ worden gebouwd. Daarmee kan de regio de uitdaging aan om beter aan te tonen dat vrijliggende infrastructuur echt nodig is. Provincie, gemeente en Brainport Development willen wel graag snel met het volgende kabinet in gesprek over de ambities en volgende stappen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten